Kommunalråden tror på Juholt: Han ska sitta kvar

Två socialdemokrater som känner Håkan Juholt väl, kommunalråden Peter Wretlund och Johan Persson, tycker att han kan sitta kvar.
Oskarshamn • Publicerad 10 oktober 2011
Foto: 

En av Håkan Juholts närmaste vänner och dessutom granne, kommunalrådet Peter Wretlund (S), har fortfarande fullt förtroende för Håkan Juholt. Men han är samtidigt kritisk:

– Jag har absolut fullt förtroende för Håkan Juholt. Han är en bra partiledare. Men samtidigt tycker jag att rätt ska vara rätt. Det här måste ordnas upp direkt, säger han.

Peter Wretlund tror att det som hänt på kort sikt skadar partiet.

– Men långsiktigt tror jag inte det påverkar, säger han.

Tror du att Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare?

– Jag ser i dagsläget inga skäl till att han ska avgå, svarar Peter Wretlund.

I Kalmar finns ett annat socialdemokratiskt kommunalråd, Johan Persson. Han tycker sig känna Håkan Juholt tillräckligt väl för att kunna slå fast att hans partiordförande inte är oärlig.

– Så mycket kan jag säga: Håkan Juholt är inte girig, säger han.

Håkan Juholt har i presskonferenser och uttalanden förklarat att han borde haft bättre koll på riksdagens regler för ekonomiska ersättningar. Han säger att han begått ett misstag och att han nu gör allt för att reglera. Den förklaringen är Johan Persson nöjd med.

– Om man är som förtroendevald i den positionen förväntas man sköta saker och ting på ett korrekt sätt. Han har missat detta och får nu ta konsekvenserna. Med det som händer nu kan man väl konstatera att vi har haft bättre dagar inom vårt parti.

Bör Håkan Juholt avgå?

– Nej. Jag har själv varit med om motsvarande drev, och om det vill jag bara säga att man inte ska dra några slutsatser kring något man ännu befinner sig mitt uppe i.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.