Annons

Kineser får inte läsa engelska

Oskarshamns folkhögskola går back en miljon kronor efter att Migrationsverket nekat 25 kineser att läsa engelska på skolan.
Oskarshamn • Publicerad 10 augusti 2005
Datorer köptes in och lärare anställdes för att 25 kineser skulle studera på Oskarshamns folkhögskola. Men kineserna vägrades uppehållstillstånd. "Vår förlust ligger på runt en miljon kronor", säger rektor Ragnar Håkansson.
Foto: Daniel Svensson
Datorer köptes in och lärare anställdes för att 25 kineser skulle studera på Oskarshamns folkhögskola. Men kineserna vägrades uppehållstillstånd. "Vår förlust ligger på runt en miljon kronor", säger rektor Ragnar Håkansson. Foto: Daniel SvenssonFoto: 

Anledningen: det finns en risk att de stannar i Sverige.

För ett bra tag sedan tog en grupp kineser kontakt med Oskarshamns folkhögskola via ett företag i Skåne. De ville komma till skolan i höst och studera engelska, svenska och IT-teknik. Eftersom det handlade om en period på fyra månader tvingades de söka uppehållstillstånd.

Annons

- Vi trodde att det handlade om formaliteter från Migrationsverkets sida. Det rörde sig ändå bara om fyra månaders studier i Sverige, säger folkhögskolans rektor Ragnar Håkansson.

Kan för lite engelska

Den 30 juni avslog Migrationsverket de 25 kinesernas ansökan om uppehållstillstånd. Motiveringen är att kineserna inte redovisat några skäl eller mål med utbildningen. Därför finns det enligt Migrationsverket en risk att kineserna inte återvänder hem när utbildningen är klar.

Beslutet grundar sig även på att kineserna har för dåliga språkkunskaper i engelska för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.

- Men det var ju därför de kom hit, för att lära sig engelska, säger Ragnar Håkansson. Det handlar om ett land som försöker vidga sina kontakter med omvärlden. Det här är skandalöst.

"Förvånande"

Ragnar Håkansson berättar att Skåneföretaget som skött kontakten med kineserna lovat att skaffa fram en tolk om det skulle uppstå några problem. Han frågar sig vad som är speciellt med en grupp kineser mellan 18 och 25 år.

- Det finns en misstänksamhet mot kineser som är förvånande. Hade det varit amerikanska studenter skulle det inte ha varit någon diskussion.

För folkhögskolan innebär det här ett stort ekonomiskt bakslag.

- Vår förlust ligger på runt en miljon kronor, det är mycket pengar. Allt var klappat och klart, vi har anställt extra personal och byggt ut våra datasalar, säger Ragnar Håkansson.

Annons

Ragnar Håkansson får nu hitta på andra arbetsuppgifter åt de anställda.

- Vi försöker sälja så många kurser vi kan. Stiftelsen har ett kapital att falla tillbaka på, men att man tär på det så här är förödande på sikt.

Folkhögskolan i Oskarshamn är inte den enda skolan som förlorat kinesiska studenter. Markaryds folkhögskola har också en grupp som fått avslag på sin ansökan.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons