Kattuggla fri efter rehab

I lördags släpptes kattugglan ut i friheten igen efter att den har genomgått tre veckors rehabilitering.
Oskarshamn • Publicerad 28 januari 2013
Efter tre veckors rehabilitering kunde Hans Ranestål och Urban Rundström på lördagen släppa kattugglan fri igen. Foto: Roger Carlsson
Efter tre veckors rehabilitering kunde Hans Ranestål och Urban Rundström på lördagen släppa kattugglan fri igen. Foto: Roger CarlssonFoto: Roger Carlsson

Kattugglan hittades den 3 januari av Hans Ranestål, Virkvarn, på E 22, bara 50 meter från sitt hem.

– Den satt där på vägen och bara tittade. Jag åkte och ställde bilen. Sedan gick jag och hämtade den. Den såg väldigt trött ut. Första natten fick den tillbringa i pannrummet. Sedan blev det en natt i garaget innan Urban Rundström kom och hämtade den, berättar Hans Ranestål.

Han fick leta länge och ringa många samtal innan han till slut hittade Urban Rundström och fick hjälp med ugglan som förmodligen skadats när den flugit in i en bil.

Urban Rundström är KFV:s man i Oskarshamn och Mönsterås. KFV står för Katastrofhjälp, fågel- och vilt, och är en ideell organisation som jobbar med att ta hand om skadade fåglar och vilt.

Organisationen utbildar folk som på frivillig basis vill jobba med att rehabilitera skadade djur.

– Den här kattugglan hade en kraftig hjärnskakning och en skada i ena vingen. Första veckan fick jag tvångsmata den, berättar Urban Rundström.

Men efter en vecka hemma i Urban Rundströms uthus började den äta själv och sakta men säkert blev den bättre och bättre.

Att mata vilda djur är inte det lättaste. Kattugglor äter möss och Urban Rundström har fyllt en frys hemma med mat för vilda djur, bland annat möss som fastnat i fällor.

– 2012 var ett riktigt musår. Så jag passade på att fylla på förrådet, berättar han.

Hans Ranestål gillar ugglor. Han tycker det är fascinerande fåglar som vi nästan aldrig få se eftersom de jagar på natten. I köket har han faktiskt två uppstoppade ugglor. När det var dags att släppa den rehabiliterade kattugglan fri serverade han också kaffet i speciella ugglemuggar.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.