Katter saknas efter inbrott på katthemmet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Kicki Lundberg och Agneta Aldorsson är både arga och ledsna över den oreda som tjuvarna ställt till med på katthemmet. ”Det värsta är att flera av våra katter är borta.” Vad som har stulits är ännu oklart.
Foto:Åsa A Cederbom
Kicki Lundberg och Agneta Aldorsson är både arga och ledsna över den oreda som tjuvarna ställt till med på katthemmet. ”Det värsta är att flera av våra katter är borta.” Vad som har stulits är ännu oklart.

Efter ett nattligt inbrott vid katthemmet i Fredriksberg saknas nu flera katter.

”Vi är i chock”, säger personalen.

Det var natten mellan söndag och måndag som en eller flera personer bröt sig in i huset som ligger enskilt uppe på en kulle bakom Fredriksbergs herrgård.

I huset finns både ett hundpensionat och ett katthem. I kontorslokalerna har tjuvarna rivit ut saker och förstört inredning i jakt på värdesaker. Som en följd av inbrottet har dessutom ett flertal katter smitit ut i det fria.

– Det här känns fruktansvärt. Vi jobbar hårt för att ge hemlösa katter en ny chans i livet och så drabbas de av det här, säger Josefina Gustafsson, ordförande i föreningen som driver katthemmet.

  – Nu kan vi bara be och hoppas att vi hittar dem igen.

  Tjuvarna har klippt upp ett stort hål i den utebur som finns på baksidan av katthemmet för att kunna ta sig in i lokalerna. Det är genom det hålet som flera katter har tagit sig ut.

  – De var förmodligen väldigt skärrade när det hände, säger Josefina Gustafsson.

  På katthemmet är det just nu högsäsong och ett 30-tal katter finns i verksamheten. Runt hälften av dem har tillgång till den utebur där tjuvarna bröt sig in, men alla har inte lämnat katthemmet. De kattungar som tas omhand på hemmet finns i en annan byggnad på tomten som inte berörs av inbrottet.

  På hundpensionatet, som ligger granne med katthemmet, har tjuvarna också varit inne och röjt runt i skåp och lådor.

  – Jag upptäckte inbrottet när jag kom hit tidigt på morgonen. Tjuvarna har orsakat stor kalabalik och förstört inredningen, men de har inte varit inne hos hundarna, säger Roger Nordmark som driver hundpensionatet tillsammans med sin sambo.

  – Man blir så förbannad, frågan är vad de har varit ute efter? Vi förvarar inga saker av större värde i våra lokaler.

  Vid hundpensionatet påverkas inte verksamheten av inbrottet mer än att kunderna inte kunde gå genom kontoret under måndagen.

  På katthemmet däremot blir det större konsekvenser av det som har hänt.

  – Vi måste lägga all vår tid på att försöka hitta och fånga in de katter som är borta och det innebär att vi inte kan ta emot fler katter i dagsläget eller ge andra nya hem, säger Kicki Lundberg, anställd.

  Från katthemmet sida ber man nu om hjälp från allmänheten för att lokalisera de katter som rymt.

  – Det bästa är om man hör av sig till oss om man ser katter som liknar de som har försvunnit. Så fort vi kan ska vi gå ut med efterlysningar, säger Josefina Gustafsson.

  Under måndagen genomförde polisen en teknisk undersökning på platsen för att säkra spår. Det är ännu oklart vad tjuvarna har tagit med sig från lokalerna.