Känslosam debatt om elever som har svårt att bli godkända
De känslosamma orden kom från barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lis Lyrbo, S, under kommunfullmäktiges debatt om varför så många elever inte klarar godkända betyg när de ska sluta grundskolan
Det var Sylvia Borg, V, som interpellerat om att många elever inte klarar högstadiet, trots att resurserna är bättre än riksgenomsnittet. Det går 9,6 lärare per hundra elever i Oskarshamn medan rikssnittet är 8,5 lärare.
– Som samhället ser ut idag finns inget alternativ för de som slutar efter grundskolan, konstaterade Sylvia Borg.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lis Lyrbo, S, var den som besvarade frågorna vid måndagskvällens kf-sammanträde.
– Vi har valt ordna flera undervisningsgrupper med hög personaltäthet där cirka fem procent av eleverna får sin skolgång, säger hon.
Hon pekade på att Rödsleskolan har fyra klasser grundsärskola, tre autismklasser och att det finns en liten undervisningsgrupp i Stadsparken. De är gemensamma för hela kommunen
– De har stor lärartäthet eftersom det gäller elever som har stort behov av särskilt stöd, berättade hon.
Allra bäst hade grundsärskolan med 29,4 lärare per hundra elever, vilket dock inte ingår i statistikunderlaget och blir en haltande jämförelse med det verkliga elevantalet.
Uppgången i dåliga resultat menar hon berodde på ett stort antal elever med en komplicerad situation, som inte hade med skolan att göra, men ändå påverkade förmågan att klara målen. Det var där de känslosamma orden kom in.
Alla som gav sig in i debatten var rörande överens om att ju tidigare insatser som sattes in desto bättre resultat.
Lite politisk slagväxling blev det när Klaus Leidecker, KD, gav sig in i debatten och utkrävde ett politiskt ansvar från vänstersidan. Men ingen var riktigt beredd att ta den duellen. Istället tog Lisbeth Lindberg, FP, till orda.
– Det finns tröst i bedrövelsen. De flesta går ändå ett program, ofta med yrkesinriktning och läser ämnena i Individuella programmet.
– Vi ska inte överdramatisera det här. Men det är ett bekymmer med sköra flickor. Kraven är många gånger övermäktiga på hur de ska vara och uppträda, sa Lisbeth Lindberg.
91,3 procent av eleverna på Kristinebergsskolan är behöriga till gymnasiet.
Motsvarande siffror för Rödsleskolan och är 87,4 procent och Vallhallaskolan 85,8 procent.
Men bilden är inte entydig för skolorna. Genomsnittligt meritvärde är högst på Vallhallaskolan med 198,2. Rödsleskolan har 192,9 och Kristinebergsskolan 184,1.
När det gäller elever som är godkända i alla ämnen är siffran också högst för Vallhallaskolan med 76,8 procent. Rödsleskolan 74 procent och Kristinebergsskolan 72,5 procent.