Annons

Kanonjobb i liten skala

Lars-Göran Edinius i Oskarshamn har en jolle - en kanonjolle från 1800-talet.
Oskarshamn • Publicerad 5 maj 2003

Jollen har han byggt i skalenlig modell efter de kanonjollar som byggdes i Dragskär och användes i kriget mot Ryssland.

Hembygdskännaren Lars-Göran Edinius är uppvuxen vid varvet i Saltvik. Om det är därifrån han har sitt intresse för båtar och då framför allt sett ur ett historiskt perspektiv ska vara osagt, men det sista halvåret har han i alla fall jobbat med att dokumentera seglationen sedan bronsåldern, berättar han.

Annons

- Jag har bland annat läst och tittat på småbåtsseglationen kring Oskarshamn. Seglingsmöjligheterna var livsviktiga för kustregionen, säger han.

I det arbetet stötte han på de så kallade kanonjollarna, de jollar som användes under slutet på 1700- och början av 1800-talet av Sveriges flotta. Det byggdes bara 40 jollar av den här typen i landet - fyra av dem byggdes vid varvet i Dragskär.

Lars-Göran Edinius har byggt en modell av en av jollarna. Den är byggd i balsaträ i skalenlig storlek, 1:30.

- Ett pilligt jobb, men roligt, säger Lars-Göran, som enbart använt kniv och sandpapper när han byggt sin kanonjolle - inga andra verktyg.

Lars-Göran Edinius modell är cirka 35 centimeter lång. I verkligheten var kanonjollarna cirka 12,5 meter långa. De hade mellan tolv och 20 mans besättning och användes för att sänka fiendeskepp.

- De agerade på natten. De hade bara ett skott, som de sköt fiendeskeppen i sank med. Sedan fick de ro tillbaka och ladda om, berättar han.

Sjöslag mot Ryssland

Lars-Göran Edinius modell har en tretton man stark besättning. Fem par roddare, en kanonriktare, en som avfyrade kanonen - luntmannen - samt en man i utkiken.

De kanonjollar som byggdes på varvet i Dragskär 1807 användes i sjöslagen i kriget mot Ryssland. De ingick som en del i flottan. 1815 bestod flottan av ett linjeskepp, fem lätta fregatter, 31 korvetter, briggar och skonetter, 110 kanonslupar, 45 kanonjollar, sex mörsareslupar och 18 galeaser, har Lars-Göran Edinius tagit reda på.

Han kommer inte att låta sin jollemodell stå och samla damm hemma i bokhyllan. Lars-Göran Edinius ska lämna över den till skolorna, så att den kan användas i undervisningen.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons