Juholt säger nej till guldklocka

– Det bör införas en tidsbegränsning på hur länge man får sitta i riksdagen. Därför har vi köpt in guldklockor som ligger och väntar.
Oskarshamn • Publicerad 8 oktober 2010

SSU:s förbundsordförande, Jytte Guteland, uppmanar i en intervju på Politikerbloggen alla socialdemokratiska riksdagsledamöter som suttit i riksdagen längre än tre perioder att lämna över uppdraget till någon yngre socialdemokrat.

Skälet till att de som suttit länge bör lämna sina uppdrag är enligt Jytte Guteland att det dåliga valresultatet för socialdemokraterna i praktiken innebär att antalet unga S-riksdagsledamöter minskat.

Två av dem som indirekt berörs av Jytte Gutelands uppmaning är Christer Örnfjäder och Håkan Juholt, båda riksdagsmän för Kalmar län och båda riksdagsmän sedan tidigt 1990-tal.

Men det är inte troligt att moroten med en guldklocka får någon effekt.

– SSU:s utspel är både väldigt roligt och mycket logiskt, det är precis så här SSU ska agera. vårt valresultat förde ju med sig att många yngre inte fick plats i riksdagen, säger Håkan Juholt.

Men några planer på att besöka SSU:s kontor för att avtackas, nej det har inte Håkan Juholt.

– Jag har själv agerat på precis samma sätt. I valrörelsen 1991 drev jag en kampanj med mottot "lämna företräde för ungdomskandidaterna". Men jag är ju bara 48 år gammal och har mer kvar att ge, jag väntar med guldklockan tills väljarna i Kalmar län ger mig beskedet att det är dags att sluta, säger Håkan Juholt.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.