Annons

Jayways slår tillbaka om Itest

”Vi anser att kommunen inte har tagit sitt ansvar som huvudman och inte klarat att informera EU rätt. Därför har EU-kommissionens kritik kommit mot Itest.”
Oskarshamn • Publicerad 10 december 2012

Nu slår Jayway Holding AB:s vd Mats Weidmar tillbaka mot den kritik som framkommit från EU-kommissionen kring Itest-projektet. Han menar att kommunen inte klarat av att förmedla rätt information till EU-myndigheterna.

– Vi är djupt besvikna och upprörda över detta.

Annons

På nio A4 sidor bemöts anmärkningarna mot de inblandade företagen med anknytning till familjen Windh.

”Sanningen” om att det inte skulle ha skett någon upphandling av underleverantörer enligt artikel 8:4 skickar man med motbevis genom att visa de anbud som kom in.

– Ett företag av de fyra vi vände oss till lämnade inte ens ett svar, påpekar Mats Weidmar i brevet till kommunen

Han påpekar också att dataföretagen inte är så roade av att arbeta med projekt där det blir uppehåll i genomförandet.

Att uppgifterna inte kommit fram till EU menar Mats Weidmar hänger samman med att kommunen inte fullgjort sin rapporteringsskyldighet gentemot EU.

– Vi har inte haft någon möjlighet att påverka eftersom all kommunikation med EU ska gå genom kommunen.

Märkliga detaljer framkommer i brevet till kommunen.

– Under de hittills två år som förflutit sedan projektstarten har ingen från kommunen, vare sig projektledare eller chefstjänsteman, varit i kontakt med oss för avstämning eller uppföljning.

– Det har bara förekommit kontakt om vi påkallat den. Den projektorganisation med ekonomisk controller, som utlovats vara aktiv, har aldrig varit i kontakt med oss. Vi vet ännu inte om den finns.

Mats Weidmar påpekar att om missförstånden och kommunikationsbristerna kvarstår måste de ta juridiskt ombud till hjälp för att föra sin talan.

Annons

Han förstår heller inte kommissionens slutsatser som han finner stundtals ologiska. De är nöjda med simuleringskomponenten, men underkänner arbetet och debiteringen för att ta fram tekniken.

Mats Weidmar tror också att kommunen inte lyckats informera rätt om vad Winds Technologies gjort.

– Resultatet har blivit utmärkt. Kommissionens påstående förefaller vara taget ur luften. Vi undrar vilken information de fått eller inte fått som kan leda till så negativa slutsatser.

Han påpekar också att Jayway är en delfinansiär i projektet.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons