- Jag har inte lurat någon

- Jag har inte köpt något på mina kontokort som jag inte får köpa. Jag har varken köpt Toblerone eller varit på porrklubb.
Oskarshamn • Publicerad 9 oktober 2011

Det säger Håkan Juholt efter Oskarshamns-Tidningens artikel på torsdagen om hans slarv med att redovisa kvitton för inköp under perioden juni- december 1999.

Han framhåller samtidigt att han långt ifrån är ensam som riksdagsman om att ha missat att redovisa nyttjandet av kontokort tillräckligt enligt riksdagsförvaltningens direktiv.

Många har gjort likadant

- Det är 75 procent av riksdagsmännen som gjort likadant och fått påpekanden av förvaltningen, konstaterar Håkan Juholt.

Han vill också förtydliga att han från och med november 1999 skött sin redovisning helt enligt direktiven.

- Det var då jag fick veta att det krävs dubbla köpbekräftelser.

Han erkänner ändå utan omsvep att han trots allt gjort "en uppenbar redovisningsmiss", som han uttrycker sig.

- Men jag har inte lurat någon. Och jag har inte fått något klander för de inköp som jag gjort med kontokort.

Använts till resor i arbetet

Håkan Juholt är för övrigt mycket mån om att få säga att de gånger han använt kontokort har han bara gjort det för att betala resor till och från arbeten, samt för övernattningar när det varit nödvändigt.

- Någon kan ju kanske få för sig att jag köpt olika saker för över 100 000 kronor utan att berätta för någon vad jag köpt. Men så är det ju inte. Dessutom har jag alltid redovisat varje köp minst en gång, säger han.

Det var just från och med juni 1999 som det infördes nya rutiner för det så kallade riksdagskortet. Rutiner som bland annat innebär att riksdagsledamoten själv attesterar sina kortfakturor, och att kvitton lämnas in till riksdagsförvaltningen.

Stickprovskontroller

Under 2000 genomförde förvaltningen stickprovskontroller för de närmaste sju månaderna efter att de nya rutinerna införts. Kontrollerna visade att tre fjärdedelar av riksdagsledamötena missat att följa de nya rutinerna.

Men det var först nu, den 17 januari i år, som förvaltningen skickade ut påpekanden till dem som missat och krävde in kvitton eller annat underlag, som saknades i riksdagsmännens redovisning.

Barometern-OT den 26 januari 2001.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.