Annons

Itest-projektet har fått klartecken för en fortsättning

Kommunen får klartecken från EU för att fortsätta med Itest-projektet även efter nyåret.
Oskarshamn • Publicerad 14 december 2012

Det beskedet fick tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) under torsdagen från moderatorn i projektet Pekka Hanninen.

Han är en slags mellanhand mellan EU och kommunen för projektet.

Annons

– Beslutet är fattat i Bryssel och är på väg till kommunen. Men Pekka Hanninen hade fått ett mejl med beskedet, säger Yvonne Bergvall.

Det är högtidligt när EU är inblandade. I stadshuset har man fått besked om att en ordonnans är på väg med beslutet till stadshuset och att det ska undertecknas när det tas emot.

Att fortsätta med Itest är lite som att välja mellan pest och kolera för kommunen. Men tekniske chefen Torsten Nilsson har plockat fram ett underlag.

– Det visar att det är bästa alternativet för kommunen. Annars känns det väl kanske som att det vore bra att få ett avslut på det här nu, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund (S).

Alternativet är att kommunen får stå för hela notan för projektet, som handlar om uppvärmning av avloppsvatten för att få bättre rening.

– Jag skulle helst ha velat ha det här ogjort. Men det fanns en optimism kring att vara med i ett forskningsprojekt, som egentligen bara haft goda grundambitioner, säger Peter Wretlund.

Under torsdagen hade också kommunen ett avstämningsmöte för det svar man ska lämna till EU på kritiken senast den 15 december.

– Det måste alltså gå iväg i dag, fredag, säger Yvonne Bergvall.

Det svar som det datatekniskt ansvariga företaget Jayway Holdings lämnat till kommunen ska finnas med som bilaga. De skyller på att kommunen inte klarat av att informera EU rätt om vad de olika underleverantörerna gjort i projektet.

– Bokero och Windhs Technologies är underkända som underleverantörer av EU. De måste nu ersättas, säger Yvonne Bergvall.

Annons

Hon tror kommunen måste anlita juridiskt ombud för att reda ut vem som ska betala vad i det som inte berättigar till bidrag från EU.

– EU anser ju att det simulationsprogram som tagits fram har kostat alldeles för mycket och att andra kan göra det mycket billigare, säger Yvonne Bergvall.

I början på nästa år ska ett avstämningsmöte hållas med moderatorn om hur man ska gå vidare i forskningsprojektet.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons