Ingen självskriven kandidat till kommunalrådsposten

Efter flera års spekulationer och diskussioner meddelade kommunalrådet Torsten Carlsson under fredagen att han inte kommer att kandidera till nästa mandatperiod. Någon självskriven efterträdare till honom finns inte i dagsläget
Oskarshamn • Publicerad 7 januari 2002

Oskarshamns-Tidningen har frågat några socialdemokrater i Oskarshamn vad de tycker, om de har någon egen favorit till posten och hur de ser på kommunalrådets arbete i framtiden.

Arne Karlsson, pensionär och aktiv socialdemokrat sedan många år, säger så här:

- Jag tycker det är synd att Torsten slutar, jag tycker han har varit bra. Men vi måste ju ha ett kommunalråd och den enda jag kan tänka mig är Peter Wretlund som jag tror skulle kunna vara bra på posten. Jag tycker det är viktigt att det blir någon som är någorlunda ung. Tyvärr är det lite ont om ledare i partiet i Oskarshamn. Sedan får man ju inte glömma att vi har val i höst och därför får man ju avvakta tills dess.

Hans Bolling, tidigare aktiv inom socialdemokratin och bland annat ordförande i socialnämnden:

- Jag tror det blir Peter Wretlund som efterträder Torsten Carlsson men jag hade gärna sett Fred Jerner som kommunalråd, men tyvärr gick han ju bort hastigt. Han hade varit optimal, för han kunde verkligen samverka. Jag tror det är viktigt att Oskarshamn får ett kommunalråd som verkligen är från Oskarshamn och inte från Kristdala eller Figeholm, dessutom ska kommunalrådet verkligen vara ett kommunalråd. Ulf Nilsson är ett intressant namn, han skulle kanske kunna bidra till att utveckla det regionala samarbetet och se framåt. Ett annat namn som förekommit i debatten är Sören Westerholm, men han verkar ha legat lågt den senaste tiden, jag trodde han ville bli ordförande i barn- och fritidsnämnden.

"Kul med en kvinna"

Nina Björk, före detta ledamot i fullmäktige, numera bosatt i Malmö och fortfarande aktiv inom SSU, framför allt internationellt:

- Det skulle vara kul med en kvinna på posten. Jag är lite utanför diskussionerna i Oskarshamn, men jag tror att Lis Lyrbo skulle kunna passa bra. Det finns flera duktiga kvinnor, Yvonne Bergwall till exempel. Jag tror att det behövs en människa som inte är rädd att vara lite kontroversiell och bryter med gamla mönster, går nya vägar helt enkelt. Det vore också bra att väcka intresse för politik och samhällsfrågor hos människor som inte är engagerade.

Peter Wretlund, tidigare ordförande i barn- och fritidsnämnden numera LO-ombudsman och av många utpekad som möjlig efterträdare till Torsten Carlsson:

- Kommunalrådet ska vara kommunens ambassadör utåt i alla sammanhang. Den personen ska bygga upp en stolthet hos oskarshamnarna över att vara oskarshamnare. Det är viktigt att bygga upp realistiska, positiva bilder både inåt och utåt.

Inte helt avvisande

På frågan om han skulle kunna tänka sig jobbet som kommunalråd svarar Peter Wretlund:

- Jag ställer mig inte helt avvisande om det skulle bli så, men jag ska fundera seriöst om jag får frågan. Ger man sig in i politiken och blir engagerad får man fundera på om man kan tänka sig att gå vidare.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.