Ingen dispens för upplåsning av skolor

Skolor som i vanliga fall låses upp av vaktmästare får inte låsas upp av andra, till exempel skolpolitiker. Kommunal säger bestämt nej.
Oskarshamn • Publicerad 10 maj 2003

Kommunal avslog på fredagen Oskarshamns ansökan om dispens när det gäller upplåsning av skolor. Därmed stängs omkring 2 000 av Oskarshamns 3 000 skolelever ute från skolan på måndag.

Skolförvaltningen i Oskarshamn hade sökt dispens för att öppna totalt tio skolor. I samtliga fall blev det nej.

Följande skolor kommer att vara låsta på måndag morgon:

Oscarsgymnasiet, Kikeboskolan, Vallhallaskolan, Norra skolan, Fårboskolan, Misterhultskolan, Kristinebergskolan (högstadiedelen), Rödsleskolan (högstadiedelen), Kristdalaskolan och Komvux.

Om strejken inte avblåses i sista stund ser det i dagsläget ut som att de låsta skolorna förblir låsta i minst tre dagar.

På onsdag nästa vecka ska barn- och utbildningsnämnden åter ta ställning till om politikerna ska gå in och öppna skolor eller ej.

Strejkbryteri

Vid nämndens extramöte tidigare i veckan var meningarna delade om hur man ska göra. Det borgerliga lägret vill att förtroendevalda går in och öppnar. Socialdemokrater och vänsterpartister säger nej och betraktar det som strejkbryteri.

- Vi har förståelse för strejken. Men skolplikten borde ta över i det här fallet, menar Ingvar Mellblom (fp).

- Vi har inte ändrat oss. V vill öppna skolorna för barnens bästa, säger Ingemar Lennartsson (kd).

- Jag tänker speciellt på gymnasieeleverna som kanske inte hinner få sina slutbetyg i tid och därför inte kan söka in på högskolor, tillägger Birgitta Wickman-Larsson (m).

De tre borgerliga skolpolitikerna tänker inte gå ut på måndag och öppna skoldörrar. De vill först ha klartecken från nämnden.

Om det blir ett klartecken i barn- och utbildningsnämnden på onsdag är högst tveksamt. Det är inte mycket som talar för att s och v ska ändra sig.

Skolplikt måste uppfyllas

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lis Lyrbo (s), vill i dagsläget inte gå in på vilket beslut som kan komma att fattas på onsdag.

- Nej, jag har ingen aning, säger hon och hävdar att de borgerliga politikerna faktiskt redan fått chansen att förhindra stängda skolor:

- På det senaste mötet i nämnden förklarade vi att vi inte tänker agera strejkbrytare. Men vi erbjöd den borgerliga sidan att gå in och öppna skolor. Men det tackade dom nej till. Dom ville inte öppna skolor om inte vi s-politiker också gör det.

Skolpolitikerna har i egenskap av arbetsgivare ett juridiskt ansvar att se till att skolplikten uppfylls. Om de inte gör det kan de ställas till svars. Men det oroar inte Lis Lyrbo.

- Det är en fråga som får prövas i vanlig ordning efter konflikten. Justitieombudsmannen har för övrigt redan prövat det här en gång tidigare och JO friade, påpekar hon.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.