I dag öppnas övriga skolor i kommunen av politiker

De skolor i Oskarshamns kommun som på grund av konflikten har varit stängda öppnar åter i dag, torsdag. Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid sitt sammanträde på onsdagskvällen att politiker ska låsa upp skolorna.
Oskarshamn • Publicerad 15 maj 2003

Sedan bland annat kommunalanslutna vaktmästare från och med i måndags togs ut i strejk har flera av kommunens skolor varit stängda. Några av skolorna i ytterområdena, Påskallavikskolan, Misterhultsskolan, Figeholmskolan, Fårboskolan och Bockaraskolan samt Kristinebergsskolan har varit öppna under de tre första dagarna denna vecka.

På onsdagskvällen beslutade ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden att all undervisning även på övriga skolor i kommunen, alltså även Oscarsgymnasiet och Komvux, ska äga rum som vanligt. Nämnden beslutade med nio röster mot två att politiker ska få låsa upp dörrarna. De båda ledamöterna från vänsterpartiet var emot förslaget.

Centrala prov

För avgångseleverna på Oscarsgymnasiet var beslutet särskilt viktigt. I dag, torsdag, äger de centrala proven rum. Enligt förvaltningschef C-G Sunnergren äger de centrala proven rum bara vid ett tillfälle och hade gymnasieeleverna inte kunna genomföra dessa prov nu hade studentexamen varit i fara.

Nämnden beslutade också att uppdra åt ordföranden Lis Lyrbo att före nästa sammanträde, som infaller efter vårterminens slut, besluta om läsåret ska förlängas eller inte. Skolåret måste vara minst 178 dagar långt. En förutsättning för att skolorna ska kunna ha öppet är att man klarar det utan städning. C-G Sunnergren uttryckte därför en förhoppning om att eleverna sköter sig och inte förstör något.

Reduktion av avgift

När det gäller de föräldrar som på grund av den pågående konflikten inte kunnat ha sina barn inom barnomsorgen tog nämnden beslut om att de kommer att få en reduktion av barnomsorgsavgiften.

Besluten med anledning av strejken togs vid ett extra sammanträde strax före det ordinarie öppna sammanträdet som skulle ha ägt rum i matsalen

på Oscarsgymnasiet. Eftersom besluten måste protokollföras och justeras anlände nämndens ordförande Lis Lyrbo tillsammans med sekreteraren Tom Lindström och förvaltningschef Sunnergren till Oscarsgymnasiet cirka 20 minuter efter utsatt tid. Lis Lyrbos försök att öppna dörren misslyckades dock. Sammanträdet fick där- för hållas i Oscarsgymnasiets foajé.

Lis Lyrbos försök att öppna dörren till matsalen kan enligt C-G Sunnergren inte betraktas som strejkbryteri.

- Alla som hyr någon lokal i skolan får låna ett kort att öppna med, sade han.

LEIF LUNDQVIST

leif.lundqvist@barometern.se

0491-872 55

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.