Hon nekas sjukresor

– Varför får många beskedet att de ska flytta till stan när de behöver hjälp med sjukresor?
Oskarshamn • Publicerad 22 juni 2010
??Du går för bra! Det beskedet har Hanna-Maria Arndt i Kristdala fått när hon sökt sjukresor till sjukgymnastiken i Oskarshamn. Foto: Daniel Svensson
??Du går för bra! Det beskedet har Hanna-Maria Arndt i Kristdala fått när hon sökt sjukresor till sjukgymnastiken i Oskarshamn. Foto: Daniel SvenssonFoto: Anders G Bergquist

Hanna-Maria Arndt, 53 år från Kristdala, är upprörd. Hon har svåra problem med artros i knäna och har ofta svårt att gå och röra sig.

– De ska inte tvinga folk att flytta in till Oskarshamn för att spara pengar. Alla har väl rätt att bo där de själva vill, menar hon.

Hanna-Maria Arndt är ledsen över sin situation. Hon hade helst velat kunna arbeta och medverka i samhällslivet på ett annat sätt, men knäna säger ifrån.

– Det skulle göras en titthålsoperation på mig, men den avbröts. Läkaren bedömde att jag i?stället hade större nytta av sjukgymnastik, säger hon.

Det var när sjukgymnastiken skulle påbörjas som det visade sig att landstinget inte tyckte det var berättigat med sjukresor.

– Istället sade sjuksköterskan att jag borde flytta till Oskarshamn för att få närmare. Det är flera som fått samma besked här. Det är inte klokt.

De vill att hon ska åka kollektivt med buss.

– Men linjebussarna här är inte handikappanpassade. Jag tar mig inte uppför trappan i bussarna.

– Jag skulle helst vilja bli opererad, men det är väl bara fotbollsspelare och idrottsmän som får operationer i?dag. Jag mår inte bra av sprutorna och värktabletterna.

– 95 procent får det bättre efter operationen.

För att kunna röra sig någorlunda använder Hanna-Maria Arndt rollator och rullstol.

– Jag vill helst ha en elektrisk rullstol så att jag kommer ut, säger hon.

Igår fick Hanna-Maria Arndt slutligt besked om att hon inte kommer att få en elektrisk rullstol på länge.

– De sa att det inte finns någon möjlighet att få en rullstol förrän efter sommaren. Då får jag göra mig av med min älskade hund. Den är så orolig att den inte kan omplaceras, säger Hanna-Maria Arndt.

Om Hanna-Maria får en operation vill hon också ha den genomförd på Sahlgrenska i Göteborg eftersom hon lider av svår metallallergi.

– Jag tål inte de vanliga delarna som plockas in i lederna vid operationer. Det måste vara specialtillverkade för personer med metallallergi, säger hon.

Hanna-Maria Arndt kämpar nu mot både Blå Kustens vårdcentral, som nekat henne sjukresor och mot ortopeden på sjukhuset i Oskarshamn för att hon inte får den hjälp hon behöver.

Båda har getts möjlighet att kommentera fallet, men har valt att inte göra det.

Anders G Bergquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.