Annons

Hockeyspelare kräver ny staty

Morten Poulsen och Emil Kristensen är bestörta över hur statyn av Bosse Johansson har gått i bitar och dumpats.
– Fixar ingen statyn här, så får vi i Danmark ta tag i saken och göra en bättre i mer beständigt material än trä, säger Morten Poulsen.
Oskarshamn • Publicerad 10 augusti 2013
Snabbläsning i omklädningsrummet. IKO:s danska spelare Emil Kristensen och Morten Poulsen har direkt åsikter om Bosse-statyn som ligger slängd bakom ett skjul. ?Det här är riktigt tråkigt. Bosse Johansson är fortfarande välkänd i Danmark och såklart ska han ha en staty som håller.?Foto: Per Hammenvik

IK Oskarshamns danska hockeylandslagsstjärnor, Emil Kristensen och Morten Poulsen, tycker det är riktigt tråkigt hur Bosses staty i Kristdala har förstörts och helt hamnat i skymundan. Bosse Johansson som var förbundskapten för danska fotbollslandslaget under åren 1996-2000 har för alltid skrivit in sig i danska fotbollshistorien. Och det man framför allt minns honom för i Danmark är landslagets framgångar i VM i Frankrike 1998.

– Då var han en ikon i Danmark, säger Morten Poulsen, som förutom hockeyn är stor fotbollsfantast.

Annons

– Folk kommer fortfarande väl ihåg landslagets framgångar under hans tid som förbundskapten. Det är åren då Danmark spelade som bäst fotboll med spelare som Michael och Brian Laudrup.

Morten var tio år när VM gick i Frankrike och han minns matcherna.

– Kanske mest den då laget var i åttondelsfinal mot Nigeria och Danmark vann med 4-1, sen förlorade man kvartsfinalen mot Brasilien med 3-2.

Morten, som kommer inte så långt ifrån Silkeborg, minns även Bosses tid som tränare där. Han tycker att en staty av en så framstående person som Bosse Johansson borde ha gjorts i bättre material, som betong till exempel.

– Det här måste man ju fixa. Göra en ny staty i bättre material. Är det ingen här som tar tag i det, så får vi greja det i Danmark, tycker Morten och hockeykollegan tillika landsmannen Emil Kristensen håller med, även om han är för ung för att minnas VM -98.

– Jag var bara sex år då och har inga minnen från det, men jag känner ändå igen namnet Bosse Johansson.

Engelska Leeds är Mortens favoritlag förutom landslaget.

– Jag tittar mycket på fotboll och nu med danska landslaget går det väl lite sådär, säger Morten.

– Kanske vi ska be Bosse komma tillbaka.

Maria Morsing
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons