Hittade vykort med bildspel från 1910

– Tänk att de kunde göra så fina trycksaker för över hundra år sedan.
Ingrid Fransson har hittat ett gammalt kort från 1910 i sina gömmor. Det är vänner från Nybro till hennes föräldrar som skickade det en gång under 1910.
Oskarshamn • Publicerad 14 oktober 2011
Inklistrat på vykortet finns en minivariant av OT med lokala bilder. ?Inte dåligt att de kunde göra så för över hundra år sedan?, säger Ingrid Fransson.
Inklistrat på vykortet finns en minivariant av OT med lokala bilder. ?Inte dåligt att de kunde göra så för över hundra år sedan?, säger Ingrid Fransson.Foto: Roger Carlsson

Vykortet från Oskarshamn innehåller också lite pr för Oskarshamns-Tidningen. Påklistrat på kortet finns en mini-OT och när man fäller ut den är det ett bildspel från Oskarshamn.

– Tänk att alla byggnader och motiv som avbildats, förutom Alphyddan, finns kvar, säger Ingrid Fransson.

Nya Torget, som Stora Torget hette vid den tiden, finns med liksom parti af Lilla Torget.

Alphyddan är med liksom lasarettet, som i?dag kallas Familjecentrum. Kyrkan är naturligtvis också med liksom järnvägsstationen och hamnen vid Långa Soffan.

Parti af Köpmangatan finns i bildspelet liksom Stadsparken med Sista Sucken.

Strandvägen var ett känt stråk för romantiska promenader innan oljehamnen kom och den miljön är väl rätt omändrad från när bilden togs.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.