Historiskt ägartillskott på 360 miljoner till Byggebo

Sju av åtta partier i kommunfullmäktige var överens. Byggebo får 360 miljoner kronor i ägartillskott av kommunen. Bara V hade avvikande uppfattning och ville avvakta med kapitaltillskott efter att Byggebo gjort sin "hemläxa".
Oskarshamn • Publicerad 8 juni 2010

Ibland har det kallats ett historiskt beslut. Trots det var det som mest 45 av kommunfullmäktiges 49 ledamöter som deltog i sammanträdet. Under Byggebobeslutet var det 44 ledamöter.

Redan när fullmäktigemötet startade var det Byggebofrågan som tog initiativet. Det var Hyresgästföreningens ombudsman Anders Österman, som under allmänhetens frågestund hade invändningar mot den administrationsavgift på cirka 2,5 miljoner kronor kommunen tänker ta ut av Byggebo.

– Det är 1100 kronor per lägenhet som hyresgästerna får betala, sa Anders Österman.

Han var också kritisk till de höga räntor kommunen tagit ut på lånen från kommunen.

– Ni har ju tagit tillbaka hälften av de 150 miljoner kronor som skjutits till tidigare. Det har också fått betalas av hyresgästerna.

Själva debatten inför Byggebobeslutet tog två timmar och tre minuter. Och då var det ändå bara match "mot ett mål".

Inläggen i debatten var många. Ibland var det tuffa tag och ibland skämtades det. V:s linje är, som tidigare, att Byggebo själva först ska vidta åtgärder som sänker kostnadsbilden genom effektiviseringar. De vill också åt förmånskulturen inom bolaget och öka öppenheten.

– Vi kan också som ett andrahandsyrkande tänka oss ett tillskott på 120 miljoner kronor och ett nytt ställningstagande under 2011.

Huruvida det är möjligt kunde ingen riktigt svara på eftersom ny EU-anpassa lag kan göra det omöjligt med kapitaltillskott efter nyåret.

Peter Wretlund (S) gjorde avbön för sig och sitt parti att frågan inte lösts tidigare fast man haft 20 år på sig. Men var ändå nöjd att man nu kunde ta ett beslut.

Sverigedemokraternas Mattias Bäckström - Johansson kritiserade V för att de inte insett att Byggebos höga skuldsättning ger enorm räntekänslighet.

– Hamnar räntan på sex - sju procent igen talar vi om fördyringar på 43 miljoner kronor. Det går inte att spara så mycket på driftsidan, menade han.

Att det är skuldsättningen som är Byggebos huvudsakliga problem var i stort sett alla överens om när klubban föll. Beslutet om tillskott ska kombineras med kostnadsneddragningar.

– Bolaget har redan lyckats spara flera miljoner i år, kommenterade Klaus Leidecker (KD).

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.