Annons

Het trend att bada kallt – nu startar Barometern-OT podd om vinterbad

Gillar du kalla bad? Eller är du bara nyfiken på vinterbadartrenden?
Då är Barometern-OT:s nya podd ”Vinterbad i Vånevik” något för dig.
Vid spakarna: Åsa A Cederbom, 54, och Angelica Vinskär, 46.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Podd • Publicerad 10 februari 2022 • Uppdaterad 11 februari 2022
Angelica Vinskär och Åsa A Cederbom är hängivna kallbadare sedan flera år tillbaka. Nu startar de podden ”Vinterbad i Vånevik” tillsammans.
Angelica Vinskär och Åsa A Cederbom är hängivna kallbadare sedan flera år tillbaka. Nu startar de podden ”Vinterbad i Vånevik” tillsammans.Foto: Roger Carlsson

De är hängivna kallbadare – och lärde känna varandra genom just det gemensamma intresset för tre år sedan.

– Vi har bott grannar i många år, men kände inte varandra. Men sedan kom en annan granne hem och testade det här med att bada och då hängde Angelica med – och där fann vi varandra direkt, berättar Åsa A Cederbom.

Annons

– Ja, det var jättekul att våra vägar korsades den där dagen, säger Angelica Vinskär.

Här kan du lyssna på podden

I dag är de oskiljaktiga kallbadarkompisar – och numera också färsk podduo.

– Det här med att podda är en ovan situation för mig. Jag är mer hemma på att kallbada kan man säga. Men det är spännande med lite nya utmaningar, säger Angelica Vinskär och får medhåll av Åsa A Cederbom:

– Det är jätteroligt – och det känns extra roligt att göra det här med Angelica. Vi är lite samma andas barn och tycker om det här lika mycket – när den ena vill gå och bada hänger alltid den andra på.

”Podden vänder sig till de som är nyfikna på vad det här med kalla bad är.”
Åsa A Cederbom

Hur ofta vinterbadar ni?

– Tre gånger i veckan – minst, säger Åsa.

– Ja, tre fasta dagar. Sedan kan det tillkomma dagar när vi känner oss sugna. Vi tar egentligen alla tillfällen i akt, fyller Angelica i.

Vad ska ni prata om?

– Podden vänder sig till de som är nyfikna på vad det här med kalla bad är. Vi vill att fler ska få upp ögonen att det här, för de allra flesta, innebär fördelar med måendet. Det mesta vi kommer prata om är egna upplevelser. Bättre sömn, mindre ont, mer tålamod, mindre stresskänsliga och inte sjuka lika ofta, det är några egna erfarenheter och aha-upplevelser vi delar tillsammans, säger Åsa.

– Det talas mycket om psykisk ohälsa. Det här är inte universallösningen på allting – men väldigt många kallbadare vittnar om att de känner sig piggare och gladare. Och det behöver inte vara jätteavancerat, vi har de i vår badgrupp som bara badar en gång i veckan eller varannan vecka och som ändå märker de här effekterna.

TV: Här vintersimmar podduon i Mälaren

Annons

Vad är grejen med att bada kallt?

– Kicken man får efteråt. Lugnet som infinner sig då. Det blir som en omstart. Man går in i nuet och stressar av, lite som yoga. Efter en jobbig vecka på jobbet brukar jag ta ett bad och efteråt är det som om all stress är bortblåst. Jag blir lugn och harmonisk, jättehärligt, säger Angelica.

Vilken är den perfekta kylan?

– Bra fråga. Det beror lite på hur länge man vill vara i. Personligen tycker jag att ju kallare det är – desto mer ger det mig. Dessutom behöver jag inte vara i så länge då, säger Angelica.

”Efter en jobbig vecka på jobbet brukar jag ta ett bad och efteråt är det som om all stress är bortblåst.”
Angelica Vinskär

De kommer att bjuda in olika gäster till podden och även ta upp specifika ämnen.

– Vi pratar till exempel om att det finns en gen som gör att vissa människor är mer köldtåliga än andra och så funderar vi lite kring det här med att fler kvinnor än män gillar att kallbada. Vi kommer också att göra experiment där vi testar olika metoder.

Ni fick visst hjälp av Barometern-OT:s hockeypoddare Christian Gustafsson när ni skulle spela in första avsnittet?

– Han visade oss knappen där vi startade inspelningen, säger Åsa och skrattar.

– Nej, skämt åsido – han gav oss flera värdefulla tips och har stöttat vår idé. Sedan har Frida Lindström (kulturreporter) hjälpt oss mycket med det tekniska. Det kändes lite nervöst första minuterna i studion, men sedan släppte det. I och med att vi har så roligt tillsammans och pratar om sånt vi tycker om så blir det väldigt lätt.

MISSA INTE:

I Barometern-OT:s Facebookgrupp Badtemperaturer i Kalmar län med 3 600 medlemmar rapporterar många flitigt om sina badupplevelser – året runt.

TV: Tänk på detta när du vinterbadar

Jan BrunbySkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons