Hårda strider i Fårbo

Automatelden ekade mellan väggarna inne i det gamla nedlagda sågverkets lokaler i Fårbo under lördagen och striderna var hårda.
Oskarshamn • Publicerad 5 december 2005
Hemvärnets elitförband visade stor inlevelse under lördagens övning i det gamla nedlagda sågverket i Fårbo.
FOTO: PER HAMMENVIK
Hemvärnets elitförband visade stor inlevelse under lördagens övning i det gamla nedlagda sågverket i Fårbo. FOTO: PER HAMMENVIKFoto: 

Säkert var det många i Fårbo som undrade vad som stod på när 81:a insatsplutonen i Kalmar län övade tillsammans med ett tiotal kolleger från Kalmar och Västervik. Plutonen, som finns i Oskarshamn, består av eliten inom hemvärnet och på lördagen stod strid i bebyggelse på programmet.

Allt skedde under överinseende av chefen för plutonen, Mikael Karlsson, som bland annat har erfarenhet från FN-tjänstgöring i Kosovo.

Svettig dag För de drygt 30 elitsoldaterna blev det en svettig dag där det gällde att göra framryckningar mellan och inne i husen på det inhägnade sågverksområdet.

­ Deras uppgift är att genomsöka alla utrymmen i byggnaderna och rensa ut, en mycket riskabel uppgift i verkligheten. När sådant här sker måste man tyvärr räkna med förluster och därför är det viktigt att öva mycket. Men det görs det också i just den här insatsplutonen, säger Mikael Karlsson medan skottsalvorna ekar mellan husväggarna.

Erfarenheter från Kosovo Han berättar att det inte är så konstigt att det i dag är vanligare att det i olika krig sker strider inne bland bebyggelse.

­ Det är ju där folket finns. Förr skedde striderna ute i skogen, men i dag har vi mängder med exempel på hur det krigas inne

i täta bebyggelser. Se exempelvis bara på hur det är i Irak, säger Mikael Karlsson, som också kunde dela med sig av sina egna erfarenheter från de sju månader han tjänstgjorde i Kosovo.

Annorlunda kontrakt Samtliga som ingår i insatsplutonen har gjort lumpen och kraven för att få gå med är desamma som för alla andra hemvärnsförband. Men tempot i insatsplutonen är betydligt högre. Dessutom skrivs det lite annorlunda kontrakt med deltagarna i plutonen än i övriga hemvärnet.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.