Annons

Han vann strid mot parkeringsbolaget

– Alla de parkeringsböter som utdömts på stadshusparkeringen genom åren måste anses vara ogiltiga och ska återbetalas. Jag ska skriva till justitiekanslern, JK, om det.
Oskarshamn • Publicerad 4 november 2009
Arne Johansson vann i Kalmar tingsrätt mot Q-Park som bötfällde honom på stadshusets parkering när han jobbade ideellt med pensionärsfrågor inom kommunen. ?Det är oseriöst av kommunen att anlita ett bolag som lever på hur mycket böter de drar in?, menar Arne Johansson. Foto: roger carlsson Har du fått felaktiga parkeringsböter? Svara på OT.se ©Foto: Roger Carlsson

Det säger kommunala pensionärsrådets Arne Johansson som vunnit en strid mot parkeringsbolaget Q-Park som gav honom 150 kronor i böter för att han parkerat sin bil på stadshusparkeringen ”utan giltigt parkeringstillstånd”.

Det var i slutet av mars som Arne Johansson åkte på den retfulla p-boten då han representerade PRO ideellt i den kommunala samrådsgruppen.

Annons

– Min fru Monica var ju tidigare miljöchef inom kommunen. När hon gick i pension undrade hon vad hon skulle lämna p-kortet. ”Du kan behålla det till någon får ont i magen” var beskedet hon fick, berättar Arne Johansson.

– Jag förlitade mig på skylten i rutan, men den här dagen fanns en p-bot. Märket var för gammalt.

Nu är inte Arne Johansson den person som ger sig så enkelt. I stället blev han nyfiken och undrade vad för regler som gällde för stadshusparkeringen. Han fann ett regelmässigt moras. Varje kommun ska ha en liggare med lokala trafikföreskrifter. Någon sådan fanns inte på förfrågan i stadshuset. I stället blev han hänvisad till tekniska kontoret där han fick ett odaterat förslag till beslut som underlag för parkeringsbolaget att arbeta med.

Därmed var utgången given när Q Park vände sig till Kalmar tingsrätt och ville ha runt en tusenlapp för kostnader, kontrollavgift och inkassokostnad.

Då presenterade Arne Johansson sitt kort ur rockärmen om att han inte kunnat få del av någon kommunal trafikliggare än mindre några beslutade parkeringsbestämmelser.

”Mot Arne Johansson påstående har Q-Park inte påstått motsatsen och än mindre visat att så är fallet. Q-Parks talan ska därmed lämnas utan bifall”, skriver tingsrätten i sin dom.

– Jag tycker överhuvudtaget inte kommunen ska anlita parkeringsbolag. I det här sammanhanget är det också ett oseriöst avtal. P-bolagen ska inte ha sin huvudsakliga inkomst från p-böter. Men samarbetspartnern avlönas med 75 procent av influtna medel. Kommunen säljer ut invånarnas rättstrygghet, eftersom målet blir att sätta dit så många som möjligt, menar Arne Johansson.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons