Hamnarbetare varslar om strejk mot nya EU-direktiv

De svenska hamnarbetarna varslade i går, onsdag, om en tre timmar lång politisk strejk fredagen den 24 januari
Oskarshamn • Publicerad 16 januari 2003

Både Transportarbetareförbundet och Svenska hamnarbetareförbundet tänker delta i en politisk protest mot nya EU-direktiv. I praktiken berörs alla svenska hamnar.

- Vi vet inte i dagsläget om strejken kommer att påverka oss. Det beror på om vi har några båtar inne den 24 januari eller ej. Har vi båtar inne som måste lastas eller lossas innan helgen får vi i värsta fall klara det med övertid, säger Claes Winqvist, chef för Smålands största hamn, Oskarshamn.

I Oskarshamns hamn arbetar ett 60-tal hamnarbetare som är anslutna till Transport.

Genomförs i hela Europa

Protestaktionen den 24 januari genomförs i hamnar över hela Europa och riktar sig mot nya EU-direktiv som syftar till friare anställningsvillkor i hamnarna. Enligt direktiven ska det bli lättare för arbetsgivare att anställa personal för godshantering i hamnarna.

Hamnarbetarfacken är kritiska och hävdar att de nya EU-direktiven hotar deras anställningstrygghet och i stället öppnar dörren för åkerier och andra att gå in och dumpa priser och löner.

HÅKAN CARLSSON

hakan.carlsson@barometern.se

0491-872 56

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.