Halva Flanaden såldes

På tisdagen gick Swedbankhuset på Flanaden i Oskarshamn under klubban. Priset vid auktionen blev 16 miljoner kronor och ny ägare är Hemfosa Fastigheter AB i Haninge, Stockholm.
Oskarshamn • Publicerad 5 oktober 2011

Den exekutiva auktionen, den största fastighetsauktionen någonsin, inleddes på förmiddagen i Skandia-biografen i Stockholm och bland de första objekten som auktionerades ut under dagen var fyra fastigheter i Oskarshamns kommun.

Förutom Swedbankhuset, med beteckningarna Lejonet 15 och Lejonet 16, gick även före detta Sparbanks- och bibliotekshuset i Kristdala och det gamla Sparbankshuset i Påskallavik under klubban.

Det började med att Lejonet 15, värderat till 17 miljoner kronor, och Lejonet 16, värderat till 8,7 miljoner kronor, ropades ut var för sig.

Men det gav inte mycket.

Lejonet 15 gick för 3 miljoner kronor och Lejonet 16 för endast 1,2 miljoner kronor.

Bättre fart på budgivningen blev det när de båda fastigheterna ropades ut tillsammans. Utgångsbudet blev 6 miljoner kronor och det kom från en intressent som fanns vid kronofogdemyndigheten i Kalmar.

Därefter blev det en kamp mellan den intressenten och Hemfosa Fastigheter, som till slut tog hem spelet med ett pris på 16 miljoner kronor, alltså nästan 10 miljoner kronor under marknadsvärdet.

Beträffande före detta bankhuset i Påskallavik gick det för 425?000 kronor. Det blev 25?000 mer än vad det var värderat till och köpare var Patric Johansson, Oskarshamns stadsbud.

Även det gamla bank- och bibliotekshuset i Kristdala gick för mer än vad det värderats till.

Värdet på fastigheten var satt till 200?000 kronor, men det gick för 310?000 kronor till sin nya ägare, British Classic Cars i Saxtorp AB, Kristdala.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.