Gymnasiechefen: ”Inte acceptabelt”

– Att 51 procent av eleverna väljer att använda mobilen under lektionstid för att vara ute på sociala medier är inte acceptabelt, säger gymnasiechefen Ann-Marie Lotsengård.
Oskarshamn • Publicerad 16 maj 2014

Hon tycker att resultatet av enkäten visar vilken komplex situation lärare och skolledare har att jobba med. Mycket konkurrerar med den tid som är avsedd för elevernas lärande. Hon ser också allvarligt på att elever skriver om eller lägger upp bilder på lärare i sociala medier.

– Det tillhör inte god etik eller moral men tyvärr är det mycket av ungdomarnas vardag. Detta är också viktigt att samtala om tillsammans med våra ungdomar, säger Lotsengård.

På fordonsprogrammet, som i enkäten har lägst användning av sociala medier på lektionstid, får eleverna sedan några år tillbaka lämna ifrån sig sina mobiler när de har karaktärsämnen.

Annars får de inte köra några fordon.

– Jag kan inte äventyra mina elevers säkerhet för att de använder telefonen. De måste vara fokuserade på det de gör, säger Åke Gustavsson, som är programledare för fordon transport.

– Förklarar man det på det här sättet accepterar eleverna det och en del tycker att det kan vara ganska skönt att slippa mobilerna, tillägger han.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.