Gotlandsfärja stoppas i påsk

Hela den svenska färjetrafiken inklusive Gotlandsfärjan Visby stoppas i påsk.
Oskarshamn • Publicerad 9 mars 2010
Gotlandsfärjan Visby stoppas i påsk.
Gotlandsfärjan Visby stoppas i påsk.Foto: Hasse Broms

Sjöbefälsförbundets har sagt nej till medlarnas bud om ett nytt pensionsavtal. Därmed tar Sjöbefälsförbundets ut sina medlemmar i strejk från skärtorsdagen den 1 april om ingen lösning nåtts innan dess. Då stoppas hela den svenska färjeflottan i internationell trafik inklusive Gotlandsfärjan Visby som trafikerar Oskarshamn-Visby.

De svenska sjöbefälen har haft ett pensionsavtal, ITP-Sjö, som har gett dem rätt att gå i pension vid 60 år. Men Sjöfartens arbetsgivarförbund har tidigare sagt upp avtalet med motiveringen att det är för dyrt och äventyrar konkurrenskraften.

Redarna har tidigare avsatt 3 procent av lönesumman. Men nu när de stora 40-talistkullarna gått i pension finns det inga pengar kvar.

Medlarbudet var en kompromiss. Sjöbefäl som fyller 60 år i år, 2011 och 2012 skulle enligt medlarbudet få gå i pension i enlighet med de gamla reglerna. Övriga måste arbeta tills de är 62 år.

– Vi behöver ändra det här avtalet för att säkra jobben för framtiden. Alla behöver dra sitt strå till stacken för att bidra till svensk sjöfarts överlevnad i den globala konkurrensen. En del av detta är att stoppa de skenande pensionskostnaderna, vilka är ett resultat av ett avtal som skrevs på 1970-talet, säger Lars Andersson.

Sjöfartens arbetsgivareförbund svarade ja till medlarbudet.

– Det var med viss vånda vi svarade ja. Kortsiktigt skulle medlarbudet ha inneburit en fördyring, säger förbundsdirektör Lars Andersson till TT.

Han hoppas nu att medlarna återkommer med ett nytt bud eller en så kallad slutlig hemställan till parterna.

– Om strejken bryter ut är det på en av den största resehelgerna för privatpersoner, säger Lars Andersson.

– Men den riskerar också att få betydande konsekvenser för industrin.

TT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.