Gamla motorer tuffade igång dagar med sjöfarten i centrum

Till ljudet av tre gamla tändkulemotorer tuffade vid lunchtid i går årets upplaga av Sjöfartsdagarna igång på Norra Kajen.
Oskarshamn • Publicerad 29 juli 2012
Flera av båtarna som kom till Norra kajen var försedda med vackert formade detaljer.
Flera av båtarna som kom till Norra kajen var försedda med vackert formade detaljer.Foto: Mikael Algotsson
Sjöfartsdagarna inleddes på fredagen och flera båtar och skutor anlände under dagen till Norra Kajen.
Sjöfartsdagarna inleddes på fredagen och flera båtar och skutor anlände under dagen till Norra Kajen.Foto: Mikael Algotsson
Från en kran kunde besökarna se Oskarshamn från ovan. Inger Lönnqvist och Tobias Eliasson var två av många som passade på att följa med de 36 metrarna upp i luften.
Från en kran kunde besökarna se Oskarshamn från ovan. Inger Lönnqvist och Tobias Eliasson var två av många som passade på att följa med de 36 metrarna upp i luften.Foto: Mikael Algotsson
Anders Pihl och hans söner Johnny och Joakim visade upp några av sina tändkulemotorer som när de puttrade igång markerade starten för årets sjöfartsdagar.
Anders Pihl och hans söner Johnny och Joakim visade upp några av sina tändkulemotorer som när de puttrade igång markerade starten för årets sjöfartsdagar.Foto: Mikael Algotsson

Fram till ikväll lördag kommer Sjöfartsföreningen och S/S Nalle som arrangerar sjöfartsdagarna att ordna med aktiviteter med fokus på båtar och sjöfart.

– Vi har mycket att erbjuda och vi hoppas i ska få trevligt, sade Lars Eriksson när han hälsade besökarna välkomna. Med assistens av pappa Anders drog sedan bröderna Jimmie och Joakim Pihl igång tändkulemotorerna. Far och sönder Pihl är hängivna motorfantaster och samlingen av motorer har utökats har utökats undan för undan.

– Den här motorn kom vi över tidigare i år, den hade inte varit igång sedan 1952. Men vi plockade ned den och nu går den riktigt bra, sa Jimmie Pihl när han visade runt bland motorerna.

Sjöfartsdagarna lockar många sjöväga besökare till Norra Kajen. Såväl små båtar som större skutor är uppskattade inslag utmed kajkanten.

I samband med invigningen anlände till exempel några välbevarade och välputsade träbåtar. Vid kajkanten hade också segelfartyget Ariel från Dalarö lagt till. Ariel ägs av Haninge kommun och i kommunens regi arrangeras resor med ungdomar från kommunens fritidsgårdar.

– Vi brukar ha som tradition att komma ned hit de här dagarna, men nu kanske det är sista gången. Det finns beslut på att segelfartyget ska avvecklas och det är vi naturligtvis ledsna över, men vi hopas ändå att sista ordet inte ska vara sagt, sade fartygets styrman, Erik Thorén.

Under sjöfartsdagarnas första dag första kunde besökarna även följa med upp i en kran för att se Oskarshamn från ovan. Musikunderhållning och båtturer med bland andra S/S Nalle stod också på programmet.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.