Fyra av tio får sprit hemifrån
Forskningsenheten för socialt arbete i Kalmar län, Fokus, presenterade på torsdagen en undersökning som rör gymnasielevernas drogvanor. Fältsekreterarna Lars-Erik och Roger Karlsson har låtit 249 elever i årskurs två på Oscarsgymnasiet svara på drogenkäten. Resultaten skiftar, men mest anmärkningsvärt är det som handlar om hur föräldrar tillåter sina barn att dricka alkohol. Hela 71 procent av de tillfrågade får dricka alkohol av sina föräldrar. Dessutom får 40 procent alkohol av föräldrarna att ta med sig, till exempel på fester.
- Jag vet inte varför den här attityden finns, men den svänger, säger kommunens drogsamordnare Anders Zandelin. Ofta brukar föräldrarna börja tumma på sina alkoholregler när ungdomarna är 13-14 år gamla. Det finns en myt att vi vet vad de dricker om de får det av oss. Men ungdomarna dricker vad de får hemma, plus vad de får tag på ute.
Viktigt att nå föräldrarna För att kunna förändra statistiken måste man enligt Anders Zandelin komma åt själva kärnan i problemet, nämligen föräldrarna.
- Vi måste förändra föräldrarnas attityder. Det enda vi kan göra är att ständigt gå ut i klasser och på föräldramöten och informera om problemet. Till exempel har vi ett förslag i kommunen att utropa nästa år till föräldraår.
När det gäller alkoholvanor uppger 93 procent av de tillfrågade killarna och 86 procent av tjejerna på Oscarsgymnasiet att de druckit alkohol senaste halvåret. Att nio av tio killar dricker alkohol är den enda siffran i hela undersökningen som överstiger riksgenomsnittet. Detta kan jämföras med den senaste undersökningen bland niondeklassare på högstadiet, där killarnas alkoholkonsumtion gått ned, medan tjejernas siffra ökat. De båda könen ligger nu ungefär på samma nivå.
- Det som är oroväckande är att tjejernas drickande ökat bland niorna. De börjar närma sig killarna och vi måste göra något för att nå ut till den målgruppen, säger Roger Karlsson.
Föredrar vin framför öl Det står också klart att killar helst dricker starköl och sprit, medan tjejer hellre dricker starkcider, alkoläsk eller vin. Alkoholen får de främst tag på från kompisar, men även till stor del av föräldrar eller från någon annan vuxen.
- Ofta finns alkoholen redan på festen, och man behöver inte ha bestämt sig för att dricka, säger Roger Karlsson.
33 procent av killarna och 22 procent av tjejerna brukar ofta dricka så att de blir berusade. Samtidigt blir 13 procent av killarna och 6 procent av tjejerna alltid berusade när de dricker.
- Lägger man ihop sifforna är det en stor andel som blir berusade, säger Anders Zandelin.
Narkotikaanvändningen, 6 procent av killarna och 8 procent av tjejerna, ligger under riksgenomsnittet. Ofta ligger narkotikadebuten i 17-årsåldern och då ofta i samband med alkohol. När det gäller rökning, uppger 25 elever av 249 på Oscarsgymnasiet att de röker varje dag, samtidigt som 30 elever snusar varje dag. Värt att notera är att ungdomar i dag är mer posivit inställda till alkohol än till rökning. 20 procent tycker att det är acceptebelt med alkohol, medan bara 4 procent tycker att rökning är ok.