Forumchefen köper inte kritik

Forumchefen Martin Bernsholt avvisar den anmälan Företagarna gjort mot stiftelsen Forum till Konkurrensverket.
Oskarshamn • Publicerad 12 november 2010
Martin Bernsholt.
Martin Bernsholt.Foto: 

– Men det är bra att frågan utreds och jag hoppas det ska gå vägen. Är det olagligt för oss att driva hotellverksamhet ska vi naturligtvis upphöra med det. Men det finns andra kommuner som driver hotell i egen regi och vandrarhemsverksamheten behöver vi nog inte vara de minsta oroliga för, tror han

Om ni får ett förbud drivs hotellverksamheten vidare med entreprenör då?

– Det är för tidigt att säga något om det. Vi får se hur styrelsen tycker vi ska göra.

Det var den 19 augusti, en månad före valet, som Företagarna lämnade in anmälan mot hotell - och vandrarhemsverksamheten som de anser sneddriver konkurrensen på marknaden.

Men det tillbakavisas i svaren från stiftelsen Forum.

– Verksamheten bedrivs utan vinstsyfte och utan stöd. Det tillgodoser ett behov som inte uppfylls av näringslivet i övrigt, framhåller Martin Bernsholt till Konkurrensverket.

– Det gynnar såväl kommunmedlemmar som näringslivet i allmänhet och är därför att anse som allmännyttiga tjänster eller ett allmänt främjande av näringslivet i kommunen.

Han pekar också på att det är en underordnad verksamhet och att den hänger samman med övriga verksamheter.

– Teatergrupper som spelar på Stadsteatern tycker det är bra med hotellrum i samma byggnad, liksom föreläsare. Detsamma gäller för de som har mindre konferenser och som smidigt kan röra sig inom byggnaden. Men vi hyr också ut till andra, säger Martin Bernsholt.

Hotelldelen har 22 rum och vandrarhemsdelen tio. Det senare drivs åt Svenska Turistföreningen, STF, och har ersatt det som fanns vid Åsaskolan. Hotellet har varit igång sedan 2004, vandrarhemmet sedan 2006. Rummen finns i olika delar av byggnaden.

En del av uppgifterna från Forum är belagda med sekretess. Det handlar om uthyrningsgrad och intäkter från verksamheterna. Men av årsredovisningen för 2009 framgår att Forum har hotell- och konferensintäkter på cirka 7, 5 miljoner kronor. Men det framgår inte mer detaljerat hur dessa inkomster fördelas. Totalt har Forum cirka 15 miljoner kronor i intäkter årligen.

Det är många detaljerade frågor verket vill ha svar på. Bland annat har Forum fått redovisa att det finns 325 rum på den lokala hotellmarknaden. Verket har också begärt förtydligande på fyra punkter. De svaren har skickats denna vecka. Bland annat om Forum övervägt att låta privat aktör driva delar av verksamheten. Svaret på den frågan är nej.

På verkets fråga om ”annan övernattningsverksamhet drivs i samarbete med kommunen” hänvisar Martin Bernsholt till kommundirektör Ann-Christine Vösu för svar.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.