Försvunnen hittades i hamnen

Tidigt på tisdagsmorgonen hittades den försvunne 16-årige Theodor Krantz död i vattnet utanför Liljeholmens i Oskarshamns hamn. Arbetare som håller på med att bärga en borrutrustning utanför kajen gjorde fyndet.
Oskarshamn • Publicerad 7 maj 2003
Det var här, utanför bärgningsfartyget Sessö, som kroppen sågs komma flytande ut mot öppet vatten tidigt på tisdagsmorgonen.
Foto: Hasse Broms
Det var här, utanför bärgningsfartyget Sessö, som kroppen sågs komma flytande ut mot öppet vatten tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: Hasse BromsFoto: 

Vad som hänt Theodor Krantz efter det att han lämnade en fest i studenthuset i Kristineberg strax före midnatt den 8 mars, och varför han hamnat i vattnet, är fortfarande oklart.

Klart står däremot att fyndplatsen inte behöver vara samma plats där han hamnade i vattnet.

Ännu är det för tidigt för polisen att uttala sig om det kan vara något brott som ligger bakom hans död. Men för stunden misstänks inte det.

Enligt en preliminär rättsmedicinsk undersökning, som genomfördes under tisdagen, finns det inget som tyder på att så skulle vara fallet. Det finns inga skador som visar att Theodor Krantz utsatts för något yttre våld.

Ska obduceras

Kroppen fördes senare under tisdagen till Statens rättsläkarstation i Linköping, där den nu ska obduceras. Först när obduktionen är klar hoppas polisen kunna ge ett klart besked.

- Det är naturligtvis tråkigt när det blir sådana här upplösningar på fall av det här slaget. Men nu har vi i alla fall hittat honom. Det skulle ha varit värre om det förblivit en gåta och vi aldrig någonsin fått svar på vart han tagit vägen, säger spaningssamordnaren vid polisen i Oskarshamn, Kjell Brandt, som i två månader nästan uteslutande arbetat med fallet Theodor Krantz.

- Men jag har inte varit ensam. Det är många som deltagit, och mig veterligen har det aldrig tidigare satts in så mycket resurser vid ett försvinnande i Oskarshamn som i det här fallet.

Förutom åtskilliga poliser, helikoptrar och hundar har också hemvärnsmän och många frivilliga deltagit i sökandet. Enligt Kjell Brandt har det dessutom genomförts minst 150 förhör med olika personer.

Flyttats med strömmarna

En kriminalsökhund, som från vattenytan kan känna drunknade människor i vatten, har också varit i Oskarshamn vid flera tillfällen.

Är det inte konstigt att inte den har reagerat?

- Egentligen inte. Det är mycket som kan påverka en hund. Inte minst vindar. Även om vi sökt mycket noga med hunden i just hamnen är det inte säkert att kroppen funnits där just då. Den kan mycket väl ha förflyttats under vattenytan med strömmar till olika platser.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.