Annons

Förslag om bryggplatser väcker irritation

En bryggförändring på Furön i Kalmarsund väcker irritation. Enligt ett förslag kommer det bli svårare för besökare att lägga till vid den så kallade lotsbryggan.
Furön • Publicerad 3 april 2017
Furön, här med Blå Jungfrun i bakgrunden, är vackert belägen cirka fem sjömil från Oskarshamn. Foto: Roger Carlsson
Furön, här med Blå Jungfrun i bakgrunden, är vackert belägen cirka fem sjömil från Oskarshamn. Foto: Roger Carlsson

Frågan om att endast tillåta boende på ön att använda insidan av lotsbryggan har fått Björn Karlsson på Furön att reagera.

– Jag vet inte om sista ordet är sagt än, men det känns som att det här kommer leda till att besökare riskerar att bli bortkörda, säger han.

Annons

I dag kan båtgästerna lägga till vid lotsbryggans insida där båtarna är skyddade. Nu är det meningen att platserna där ska reserveras för de boende på ön. Det innebär att besökarna är hänvisade till bryggans utsida som inte är möjlig att använda vid hårt väder.

– Det blir betydligt färre platser för besökarna. I praktiken kan det också bli så att de som kommer och lägger till vid bryggans insida kan komma att bli bortkörda. Hur roligt är det om man tagit sig till Furön för att kanske äta gott och dricka lite och sedan övernatta, frågar sig Björn Karlsson.

Furön är ett naturreservat och den aktuella bryggan ägs av Naturvårdsverket. Enligt handläggaren Per Staverfeldt pågår en lantmäteriförrättning och han säger att det handlar om ett förslag.

– Det som nu sker har sin bakgrund i de avstyckningar som gjordes 2004. Då slogs det fast att de boende skulle ha tillgång till bryggplatser och det är det som lantmäteriförrättningen syftar till, säger han.

Från Naturvårdsverkets sida bedömer man inte att det ska behöva bli några problem för de som besöker ön.

– De boende ska visserligen ha ett antal platser men de kommer inte att vara utpekade.

Fakta

Furön

Ön är cirka 94 hektar stor och är klassad som naturreservat. Historiskt har Furön varit betydelsefull för fiske sedan sedan järnåldern.

Som fyr- och lotsplats har Furön spelat en viktig roll. 1887 uppfördes en kombinerad fyr- och lotsplats som lades ned 1965.

Från 1930-talet och fram till 1950-talet bröts sten på ön. Den kvartsrika sandstenen användes för tillverkning av eldfast tegel.

Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons