Företagare vill leta guld i Solstadström
Det är Bear Exploration AB i Söderhamn som fått undersökningstillstånd av Bergstaten enligt minerallagen för att undersöka ett område på 64,4 hektar mark. Bakom företaget står Bernt Honeth, 81 år, en veteran med bred gruverfarenhet från Bolidenkoncernen.
– Jag var bland annat chef för Laisvallgruvan under många år, berättar han.
Det är mot bakgrund av de höga metallpriserna som en våg av sökandet efter fyndigheter startat runt om i landet. Det tillstånd som nu meddelats ger Bear Exploration ensamrätt till undersökning för att påvisa mineralfyndigheter i Solstad.
– Det finns ju en gammal gruva på platsen där man bröt koppar ned till 90 meters djup. Då hittades också små mängder guld. På den tiden fanns inte teknik för att kunna tillgodogöra sig så små koncentrationer, men det gör det numera, säger Bernt Honeth.
Om det blir ny gruvdrift handlar det inte om dagbrottsverksamhet.
– Nej vi vill undersöka om det går att starta underjordisk brytning. Men det måste finnas stora kvantiteter att bryta.
Området ligger i mycket känslig miljö för olika riksintressen. Det handlar om riksintressen för obruten kustmiljö, rörligt friluftsliv och naturvård.
Det ligger naturligtvis också inom område för strandskydd. Men det finns också kulturlämningar i form av gruvhål sedan tidigare drift.
– Jag är mycket medveten och vän av att miljön måste skyddas. Det tar jag på största allvar, säger Bernt Honeth, som berättar att han har rötter i Västervik.
Men han menar samtidigt att påfrestningen blir mindre med underjordisk brytning.
Redan innan en mer omfattande prospektering kommer i?gång kan det bli omfattande miljöprövningar.
Hur många arbetstillfällen handlar det om?
– Blir det gruvdrift handlar det om cirka 300 jobb både för män som kvinnor. Det behövs också miljardinvesteringar för att komma igång.
Hur stora är chanserna att det blir en gruva?
– Jag tror det är under 50 procents chans, men om det blir något sker det inom fem år, säger Bernt Honeth.
Torsten strömberg