Företagare öppen för förhandlingar

– Jag är beredd att förhandla med kommunen. Jag vill inte att någon ska hamna i kläm.
Oskarshamn • Publicerad 28 oktober 2010
Erik Sjöberg, som driver Oskarshamns Markarbeten AB, vill föra en dialog med kommunen om eventuellt tomtbyte.
Erik Sjöberg, som driver Oskarshamns Markarbeten AB, vill föra en dialog med kommunen om eventuellt tomtbyte.Foto: Roger Carlsson

Det säger Erik Sjöberg som driver företaget Oskarshamns Markarbeten AB.

I våras köpte han fastigheten Jungner 15 av Ostkustfastigheter Mark Kommanditbolag.

Fastigheten ligger bakom den planerade Coop Konsumbutiken vid Hemvägen och blir närmaste granne med Humlans förskoleavdelningar och Hvilans fritidshem där många barn vistas.

Där planerar Erik Sjöberg att bygga en maskinhall och uppställningsyta för sina maskiner, grävmaskiner, dumpers och så vidare.

– Jag har redan tagit ned alla träden och gjort markarbeten. Eftersom det är mycket arbete nedlagt handlar det också om mycket pengar, säger han.

– Däremot har jag ännu inte begärt bygglov för maskinhallen ännu.

– När jag började med det här visste jag inte ens att jag skulle bli granne med en Konsumbuitk. Det har kommit till efteråt.

Redan har barn- och utbildningsförvaltningen protesterat mot lokaliseringen, som de anser är direkt olämplig eftersom mycket barn rör sig i området. Eftersom detaljplanen säger att Erik Sjöbergs tomt ligger på område som är industrimark i detaljplanen blir det svårt att stoppa hans maskinhallsbygge.

– Men om alla tycker det är olämpligt är jag öppen för olika förslag. Däremot är det svårt att komma in någon annan väg eftersom nivåskillnaderna är stora. Det handlar ju mer eller mindre om bergsbranter, säger han.

– Jag är beredd på en dialog med kommunen om eventuellt byte av mark. Vi måste försöka lösa det här tillsammans.

– När barn- och utbildningsförvaltningen är kritiska till min verksamhet på den platsen känns det inte så bra för mig heller, säger Erik Sjöberg.

Ostkustfatigheter Mark KB ägs av Bengt Åke Persson, Figeholm. Han hade i sin tur tidigare köpt fastigheten av Oskarshamns kommun genom förre kommundirektören Lars Tyrberg för ett antal år sedan. Riktigt vad marken skulle användas till då är oklart.

Men kommundirektör Ann Christin Vösu välkomnar Erik Sjöbergs förhandlingsinvit.

– En dialog är helt nödvändig i det här ärendet, säger hon.

– Det har påbörjats beredning kring olika framtida plan- och byggfrågor, som bland annat Göran Landenius och Håkan Johansson arbetar med. De får föra ärendet vidare eftersom jag inte är speciellt insatt, säger Ann Christin Vösu.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.