GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Företagare i kläm inför utbyggnad

Handelsområdets expansion tvingar OH Elektronik att flytta. Men hyresvärden Oskarshamns kommun är bara beredd att stå för en bråkdel av kostnaden. Nu hoppas företagarna att kommunen ska ta sitt fulla ansvar.
Oskarshamn • Publicerad 28 maj 2018
Britt Augustsson monterar huvudlådor till styrsystem. Varken hon eller Per-Erik Holmqvist och Magnus Juhlin vet vad som ska hända med företaget som tvingas lämna de nuvarande lokalerna om drygt ett år.
Britt Augustsson monterar huvudlådor till styrsystem. Varken hon eller Per-Erik Holmqvist och Magnus Juhlin vet vad som ska hända med företaget som tvingas lämna de nuvarande lokalerna om drygt ett år.Foto: Roger Carlsson

Per-Erik Holmqvist och Magnus Juhlin tog över OH Elektronik tillsammans med ytterligare fem medarbetare år 2012. Sedan dess har företaget expanderat och de är nu totalt 15 anställda. De köpte dock aldrig själva fastigheten på Hyvelgatan utan fortsatte hyra den.

OH Elektronik ville gärna överta fastigheten, men det fanns en hake – marken var förorenad. År 2015 vände sig företaget sig till kommunen för att få till stånd en friskrivningsklausul där kommunen står för kostnaden vid en eventuell framtida sanering. Men kommunen sade nej.

– Då kunde vi inte köpa fastigheten, säger Magnus Juhlin, en av delägarna.

Vid den tiden fanns det nya handelsområdet redan på ritbordet och i stället köpte kommunen fastigheten av den tidigare ägaren och detaljplanen ändrades från industri till handel. Därmed tog kommunen över hyreskontraktet med hyresgästen OH Elektronik som nu har sagts upp från lokalerna från och med sista augusti 2019.

De har erbjudits tre alternativa lokaler som kan fungera. Men för att de ska uppfylla Arbetsmiljöverkets och verksamhetens krav måste de renoveras och ställas i ordning. Flytt och renovering beräknas kosta fyra miljoner kronor. Kommunen har efter förhandlingar erbjudit en miljon.

– Vi visste att de ville åt lokalerna själva, men vi tänkte väl att de skulle ta ansvar för vår verksamhet så att vi kan få godtagbara lokaler, säger Magnus Juhlin.

Att låta den nya hyresvärden renovera skulle ge en stor hyreshöjning.

– Det kan bli tredubblad hyra, och vi kan inte heller pumpa in fyra miljoner i en hyrd lokal, säger Magnus Juhlin.

Ett alternativ är att bygga nytt men det finns ingen ledig industrimark att få tag på i kommunen.

Per-Erik Holmqvist och Magnus Juhlin förhandlar om ersättningslokaler med kommunen.
Per-Erik Holmqvist och Magnus Juhlin förhandlar om ersättningslokaler med kommunen.Foto: Roger Carlsson

Magnus Juhlin och kollegan Per-Erik Holmqvist, också han delägare, förklarar att de är beredda att flytta men de tycker att kommunen ska stå för kostnaden.

– Vi har erbjudits lokaler i en grannkommun, alternativet är att sälja verksamheten, säger Magnus Juhlin.

OH Elektronik har varit i kontakt med hyresnämnden, men än så länge är beskedet att parterna ska fortsätta förhandla med varandra.

– Vi hoppas att kommunen ska besinna sig och ta ansvar, säger Per-Erik Holmqvist

– Det kan inte vara viktigare att locka hit nya företag än att hålla liv i de som redan finns, säger Magnus Juhlin.

Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.