Föräldrapar får inte hem sin treårige son

Paret från Oskarshamn får inte hem sin treårige son. Länsrätten gav avslag på överklagandet.
Oskarshamn • Publicerad 14 januari 2003

Som Barometern-OT berättat tidigare driver Oskarshamnsparet en kamp för att få tillbaka sin son och få en ny chans som föräldrar. I fredags föll domen. Avslag. Fadern är mycket ledsen över beskedet.

Ligger efter sin ålder

- Jag vet inte om jag kommer att överklaga. Jag måste tala med min advokat först. Tidigare har jag skrivit till Europadomstolen och de har registrerat mina önskemål. Mer vet jag inte, säger han.

Länsrätten valde att ännu en gång gå på de sociala myndigheternas linje. Det som bland annat låg till grund för det första beslutet om omhändertagande, att föräldrarna bråkade och därmed inte satte sonens väl i första rummet, kommenteras i domen så här: "Tidigare omfattade utredning utvisar att båda makarna har en begränsad förmåga att ta hand om ett barn och dels att tillgodogöra sig hjälpinsatser. Med hänsyn härtill kan den omständigheten att deras förhållande numera är mera stabilt än det var vid tiden för beslutet om LVU-vård inte anses vara av någon avgörande betydelse för om vården ska kvarstå eller inte".

Länsrätten noterar att sonen, trots familjehemsplaceringen, ligger efter sin ålder men att utvecklingen ändå går framåt. Ett annat av skälen till familjehemsplaceringen, barnets viktpendlande, nämns också.

Äter inte så mycket på dagis

Fram tills han började på daghem i slutet av juli förra året ökade pojken i vikt. På daghemmet äter han inte så mycket men "han trivs" och äter när han kommer hem. Barnavårdscentralen är inkopplad.

Föräldrarna hävdar att sonens problem med vikten inte har blivit bättre sedan placeringen och att de problem som finns inte är kopplade till hemmiljön.

Men länsrätten menar att det bästa för barnet är en fortsatt familjehemsplacering.

Redan en gång tidigare har föräldrarna överklagat omhändertagandet och fått avslag av länsrätten.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.