Flyktingar ger höga intäkter för Byggebo
Med ett kvadratmeterspris på 1548 kronor per år är det ett helt annat pris än vad Byggebo brukar få ut för hyreslägenheter. Det hamnar normalt under 1000 kronor per kvadratmeter och år för hyreslägenheter.
– Handlar det om rena hyreslägenheter skulle jag vilja säga att Migrationsverket betalar ett mycket högt pris, säger Hyresgästföreningens ombudsman Anders Österman.
– Men finns det gemensamhetsytor eller annat som ingår kan vi jämföra med de hyresnivåer vi brukar förhandla fram med kommunerna för gruppboenden. Då ligger det ungefär på den här nivån, säger han vidare.
– Vi räknar då också in kostnaderna för gemensamhetsytorna.
Humlegården är ett nedlagt äldreboende, men eftersom Byggebo bygger om lokalerna och ökar lägenhetsantalet från 14 till 16 får migrationsverket betala ytterligare cirka 360 kronor per kvadratmeter första året för att finansiera ombyggnaden.
När det gäller de åtta lägenheterna i blå höghuset i Kristineberg får Byggebo 1032 kronor per kvadratmeter i hyresintäkter per år.
– Det är lite över det normala, säger Anders Österman.
– Men de flesta som skriver kontrakt med Migrationsverket för asylboende brukar ha inlagt en klausul om högre pris eftersom slitaget ökar när det blir många in- och utflyttningar.
Humlegården är från början av 2000-talet, medan blå höghuset är uppemot 40 år gammalt.
– Det är inget konstigt med våra avtal med Byggebo, säger Migrationsverkets chef i Högsby, Lars Borgemo.
– Hyresnivån håller sig kring standardnivån för allmännyttan i området. För oss passar det också bra in eftersom de här boendena ligger närma vårt kontor i Högsby, skolor, sjukvård och annan samhällelig service.
– Därför räknar vi med att det blir basboenden för asylsökande under längre tid. Vi har andra boenden som inte ligger lika väl placerade och som vi mer räknar ska bli tillfälliga.
Lars Borgemo har tidigare också berättat i OT att de ska ha personal på plats.
– Vi jobbar bara med vanliga hyresavtal och vi har tre månaders uppsägningstid om inte bostäderna behövs längre. Vi arbetar med att det ska vara de vanliga relationerna som finns mellan hyrestagarna och hyresvärdarna, säger han.
– Vi tror de här boendena kan fungera mycket bra och lägger också ned personalresurser på att det ska bli så.