Flera smittade fåglar i Oskarshamn

I slutet av veckan kommer de sista testresultaten från de två viggar som först hittades döda i Oskarshamn. Svaret visar om de bar på det dödliga H5N1-viruset.
Oskarshamn • Publicerad 6 mars 2006

Att de två fåglarna var smittade med den aggressiva (högpatogena) formen av fågelviruset är redan konstaterat. Nu återstår det för experter i Storbritannien att klart slå fast att det var virusvarianten H5N1.

– Vi är övertygade om att det handlar om det dödliga H5N1, säger Lennart Melin, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.

Exakt vilken dag svaret kommer är oklart. Det brittiska laboratoriet lider med ökade kapacitetsproblem i takt med att allt fler EU-länder vänder sig dit för definitiva bekräftelser på H5N1.

Flera smittade

På måndagen kunde SVA berätta om svar från ytterligare provtagningar på senare funna viggar som testats positiva till H5-viruset. Fyra av åtta viggar hade testats och alla bar på den aggressiva varianten.

Resultatet var väntat och får inte SVA att dra några speciella slutsatser.

– Det här bekräftar bara det vi redan vet, att smittan finns i Oskarshamn, säger Lennart Melin och tillägger att prov från dessa viggar inte kommer att skickas vidare till det brittiska laboratoriet.

– Först när vi hittar primärfall på nya ställen, skickar man dem till Storbritannien.

Bara viggar

SVA har testat flera arter. Bara viggar, som hör till underfamiljen dykänder, har hittills konstaterats bära på fågelinfluensavirus i Sverige.

TT: Är alla arter lika mottagliga?

– Både ja och nej, svarar Lennart Melin.

– Alla arter är inte lika mottagliga. Andfåglar är känsligare. Men att det nu bara är viggar tror jag mera beror på att smittan kommit in bland viggarna och de håller ju ihop i en population, än att viggen skulle vara speciellt känslig.

Från Oskarshamnsområdet kommer dagligen döda fåglar till SVA. Fyra döda viggar från helgen, enligt Jordbruksverket, samt sex döda fåglar från måndagen, varav en svan, uppger Sveriges Radio Kalmar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.