Flera polisanmälningar mot Juholt

Många svenskar vill att Juholts hyresersättning ska utredas.
Oskarshamn • Publicerad 11 oktober 2011
Foto: Scanpix

– Det droppar in polisanmälningar hela tiden. Det har kommit in tre, fyra stycken här på morgonen. Så fort det nämns i en nyhetssändning är det någon som anmäler, säger chefsåklagare Stefan Göransson på riksenheten för polismål till TT.

Göransson biträder överåklagare Björn Ericson i utredningen mot S-ledaren. Alla handlingar i ärendet ska skickas från riksenheten mot korruption, men har ännu inte kommit in.

– Vi samlar in allt material som kan ha betydelse för utredningen. Vi måste nu först ta reda på vad som har hänt, säger han.

– För bedrägeriansvar krävs tre saker. För det första ska man vilseleda någon, lura någon. Den här felaktiga tron ska sedan leda till att den andra gör något. Och det i sin tur ska leda till vinning samtidigt som någon lider skada, säger Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, till TT.

I ett fall som Juholts skulle det kunna vara så att fel uppgifter om hyran har lämnats, vilket leder till att riksdagsförvaltningen gör något – betalar ut bidrag. Felet skulle då ha lett till att Juholt får pengar – vinning – och att staten förlorar pengar, lider skada.

Men för att dömas måste han ha handlat uppsåtligt, med avsikt.

– Har man blivit upplyst om reglerna, då kan det ha betydelse. Det kan också ha betydelse vad man frågar efter, vad som sägs på blanketten, säger Asp.

Den svagaste formen av uppsåt kallas likgiltighetsuppsåt.

– Man är inte fullt medveten, men ser risken för att lämna en felaktig uppgift och köper att risken förverkligas, säger Asp.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.