Fler kvinnor och lägre medelålder i fullmäktige
I måndags hade de gamla kommunfullmäktigeledamöterna sitt sista fullmäktigesammanträde. Den 1 november tar den nya mandatperiodens ledamöter över och då är det ett yngre och mer jämställt kommunfullmäktige som samlas.
Medelådern på de tillträdande kommunfullmäktigeledamöterna, vars namn lämnats in till kommunen för registrering, är 47 år. Bland de avgående fullmäktigeledamöterna är medelåldern 55 år. Det har alltså skett en rejäl föryngring.
– Jag hoppas att det kommer innebära en större ungdomlig prägel på kommunfullmäktige, säger Yvonne Bergvall (S), fullmäktiges ordförande.
Hon är inte förvånad över att fler unga har intresse att vara med i kommunfullmäktige.
– Jag kan känna att det är ett större samhällsengagemang bland ungdomar nu, säger hon.
Yvonne Bergvall tror att det kan bero på att dagens ungdomar ofta har en vid referensram. De reser mycket och träffar människor från andra kulturer. Då ser de också vad som är bra och dåligt i det svenska samhället. Hon tror också att en fungerande demokratiprocess i skolan, med bland annat elevråd, kan vara en annan anledning.
De tillträdande ledamöterna är i spridda åldrar. Yngsta ledamoten är 19 år, den äldsta är 73 och det tycker Yvonne Bergvall är bra.
– Jag tycker det är jätteviktigt att det finns en mix där både pensionärer, ungdomar och alla där emellan finns representerade, säger hon.
Bland de avgående fullmäktigeledamöterna fanns 18 kvinnor, 36, 7 procent av samtliga ledamöter. I nya fullmäktige finns 22 kvinnliga ledamöter, 44,9 procent.
– Det känns jättebra. Jag tror att det finns en större medvetenhet idag. Min ambition är förstås att det ska vara 50/50, men det här ser jag som mycket positivt, säger Yvonne Bergvall.
Hon tror att kvinnor och män kan bidra med olika synsätt och erfarenheter, precis som människor i olika åldrar kan göra.
22 kvinnor (44,9%), 27 män (55,1%)
Medelålder vid mandatperiodens början: 46,6