Fler kommunalråd efter årets val

Kommunalråden blir fler i Oskarshamn efter valet.
Oskarshamn • Publicerad 22 mars 2006

Två råd på heltid och ett på halvtid blir det om arvodesberedningens förslag till ny organisation går igenom.

På måndag samlas beredningen för en sista diskussion om detaljerna och för att underteckna förslaget som sedan skickas vidare till kommunstyrelsen.

Oppositionen får mer inflytande och insyn enligt det nya förslaget. 0,8-tjänsten som oppositionsråd, som Leif Hammarqvist (m) sitter på i dag, görs om till en heltidstjänst.

Personalfrågor Sedan inrättas en ny kommunalrådstjänst på halvtid. Det tredje rådet ska ägna sig åt personalfrågor och utveckling är det tänkt.

- Oskarshamns kommun måste bli en mer attraktiv arbetsgivare om vi ska klara att rekrytera kunniga och duktiga medarbetare i framtiden, säger Stig Nilsson.

För att arvodena till politikerna inte ska kosta mer än i dag plockar arvodesberedningen bort andra vice ordförandeposterna i nämnder och styrelser. Pengarna läggs i stället på de nya kommunalråden.

- Den nya organisationen blir inte dyrare än den gamla, säger arvodesberedningens ordförande, Stig Nilsson (s).

Tredje namnet osäkert Att ta bort andre vice ordförandeposterna var arvodesberedningen tidigt inne på.

- Posterna som andre vice ordförande tillför inget särskilt, säger Stig Nilsson.

Vilka personer som ska sitta i den nya ledningen för Oskarshamns kommun beror förstås på utgången i valet. Socialdemokraterna har redan gått ut och presenterat sina kandidater till de tre tyngsta posterna.

Om valet slutar ungefär som valet 2002 innebär det att Peter Wretlund (s) sitter kvar som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Leif Hammarqvist (m) är redan i dag vice ordförande i kommunstyrelsen och ligger närmast till för att bli det andra kommunalrådet på heltid. Mer osäkert är det vem som blir tredje kommunalråd på halvtid.

Utveckla Oskarshamn Men posten är vikt för någon av dem som redan har en tung post. Vilket innebär att Lis Lyrbo (s) eller Ulf Nilsson (s) räknas som de hetaste kandidaterna.

Stig Nilsson ser satsningen på fler kommunalråd som ett led i målet att utveckla Oskarshamn. Ska Oskarshamn klara till exempel allt det som följer om Oskarshamn blir platsen för ett slutförvar av kärnavfall behövs helt enkelt fler personer i ledningen.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.