Annons

Fler får gå från Scania till vintern

Den ekonomiska nedgången fortsätter drabba Scania. Nu riskerar flera av de bemanningsanställda som fortfarande är kvar på fabriken att förlora sina jobb.
Oskarshamn • Publicerad 19 december 2012

– Vi ser tyvärr ingen ljusning på flera av våra marknader. Bedömningen är också att den här situationen kommer att hålla i sig för ett antal kvartal framöver, säger Marcus Holm, en av Scanias platschefer i Oskarshamn.

I slutet av oktober lät Scania meddela att ett 70-tal av de 100 personer som företaget hyrt in från Lernia skulle få lämna före årsskiftet. Senare visade det sig att det stannade vid 50 av de 100 Lernianställda.

Annons

Nu inleds förhandlingar kring ytterligare uppsägningar från och med i början av februari. Hur många som får gå är, enligt Markus Holm, inte klart.

– Ett antal kommer att sägas upp, men det exakta antalet vet vi först när vi är klara med alla analyser och avslutat förhandlingarna, säger han.

Scanias planerar för likande åtgärder på flera håll och redan den här veckan inleds förhandlingar med de fackliga organisationerna vid huvudkontoret i Södertälje.

Som en följd av nedgången väljer också Scania att genomföra produktionsstopp vid fabriken i Oskarshamn. Det sker under fem dagar mellan jul och trettonhelgen.

Enligt Markus Holm finns det inga planer på att varsla Scanianställda. Den planerade kapacitetsutökningen vid fabriken i Oskarshamn påverkas inte heller.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons