First Camp tar över Gunnarsö

Redan den 1 december är det tänkt att First Camp Scandinavia AB ska ta över Gunnarsö Semesterby.
Oskarshamn • Publicerad 5 oktober 2011

Och företaget startar omedelbart med renoveringar och tillbyggnader av restaurang, servicebyggnader och reception inför nästa säsong.

Köpeskillingen är satt till 3,5 miljoner kronor, vilket motsvarar det bokförda värdet hos kommunen. Därtill kommer ett årligt arrende på 450 000 kronor som tillfaller kommunen.

Under tisdagen var ärendet uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, där ärendet gick rakt igenom till nästa instans kommunstyrelsen.

Till slut blir det kommunfullmäktige som fattar det avgörande beslutet.

Kommunen fick sammanlagt tolv intressenter som ville ta över semesterbyn. Fyra sållades ut till intervjuer och i slutändan återstod bara First Camp.

First Camp AB är ett rätt nytt bolag inom branschen, men har vuxit snabbt och finns nu på åtta ställen, Kolmården, Tylösand, Torekov, Umeå, Karlstad, Malmö, Mölle och Luleå. Oskarshamn blir den nionde anläggningen. First Camp Oskarshamn AB ska bolaget här heta.

Att göra upp affären har varit småtjurigt för utvecklingschef Lars Ljung. Kommunen har motkrav för en uppgörelse. Bland annat att Gunnarsö ska vara tillgängligt för allmänheten, vilket också avspeglar sig i prislappen.

Men framförallt i fastig- hetsjuridiken där fastig- hetsjuristen Lars-Göran Eriksson vid Advokatpartner AB i Falun fått reda ut vad som gäller.

Han har varit med och lagt upp liknande avtal på Öland bland annat.

Två avtalsområden har gjorts upp. Det ena för stugbyn och det andra för ön med camping.

Tomträttsavtal handlar det om för stugbyn med möjlighet för 40 årigt avtal, vilket underlättar investeringar.

För ön handlar det om ett anläggningsarrende på 25 år. Det finns också reglerat hur en överlåtelse ska gå till, liksom en inlösen från kommunens sida.

Fram till 2015 får också kommunen behålla Gunnarsöplanen som fotbollsplan under vinterhalvåret. Därefter förutsätts att kommunen ordnat en ny parkeringsplats till stugbyn och badet.

Fotbollsplanen får också flyttas dit eller till annan plats. Uppenbart ska något hända med Gunnarsöplanen.

För stugbyn ska också en detaljplan upprättas av kommunen. En sådan har aldrig funnits trots att stugbyn har 50 år på nacken.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.