Filtret kostade 15 miljoner – nu rivs det

Slamfiltret kostade drygt 15 miljoner kronor att anlägga och fungerade aldrig. Staten betalade hälften av miljonerna. Nu ska det rivas.
Oskarshamn • Publicerad 22 maj 2014
Det biologiska slamfiltret togs ur drift snabbt när det inte fungerade. Drygt 15 miljoner kronor hade då satsats. Hälften stod staten för och andra halvan kommunen.
Det biologiska slamfiltret togs ur drift snabbt när det inte fungerade. Drygt 15 miljoner kronor hade då satsats. Hälften stod staten för och andra halvan kommunen.Foto: Torsten Strömberg

– Kommunen kan inte fortsätta hålla på och satsa på saker i framkant som inte fungerar bara för att staten eller EU är med och betalar, säger tekniske chefen Torsten Nilsson.

– Jag har pratat mycket med politikerna i nämnden om detta och de verkar nu samtycka.

Den sjätte februari 2004 invigde kommunalrådet Peter Wretlund (S) anläggningen med orden ”den här invigningen är starkt förknippad med framtidstro”.

Hoppet var att kommunen skulle slippa deponera rötslam till höga kostnader. Det måste i dag omhändertas miljöriktigt av Econova.

Torsten Nilsson var vid den här tiden entreprenör hos Skanska och skulle lämna anbud på anläggningen.

– Vi såg att det inte skulle fungera, men erbjöd kommunen att bygga en liten försöksanläggning. Vi tog också kontakt med konsulten som ritat förslaget och talade om vad vi ansåg, berättar Torsten Nilsson.

– Vi samtalade också med dåvarande tekniske chefen Paul Mäkelä och nämndens ordförande Lars Aronsson (S) om våra farhågor.

– Men de var nöjda med att staten skulle betala hälften, berättar Torsten Nilsson.

Rätt tidigt visade det sig också att anläggningen inte fungerade. Den proppade helt enkelt igen.

– Det kan liknas vid när man gör saft eller gelé och silar det genom ett tygfilter. I början rinner det jättebra och till slut inte alls.

– Det var också precis det som hände. Det enda som anläggningen kunnat användas till är att förvara en rätt stor mängd rötslam under ett antal år, säger Torsten Nilsson som liknar projektet vid Itest.

– Det måste vara någon nytta för kommunen med det vi satsar pengar på. Inte bara bygga upp något och sedan blir det inte mer. Så kan man inte hantera skattemedel. Inte ens om staten betalar hälften.

– Vi behöver beprövad och fungerande teknik som kan komma till nytta under många år.

Kommunen försökte få pengar ur Peab, som byggde och konsulten som ritat.

– Med Peab var det utsiktslöst eftersom de byggt efter beställningen och konsulten lyckades man väl pressa någon miljon ur vid en rättslig förhandling.

Inom kort ska kommunen gå ut med anbudsförfarande för att tömma och riva anläggningen.

– Jag vill inte säga vad vi tror det kostar utan avvakta vad anbuden säger, säger Torsten Nilsson.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.