Fem varslas när folkhögskolan pekar på minus
Med anledning av detta har fem personer, motsvarande tre heltidstjänster, varslats om uppsägning. Det är framför allt personal som arbetar som assistenter inom handikappverksamheten.
Skolans rektor Lise-Lotte Pettersson berättar att underskottet var budgeterat och att man räknar med att få balans i budgeten inom något åt.
- För 2003 har vi budgeterat ett underskott med 1,7 miljoner kronor och 2004 räknar vi med att vi ska nå ett nollresultat.
Hon berättar att underskottet framför allt beror på förändringar i bidragen till handikappverksamheten. Bidragen, som kommer från Sisus, Statens Institution för särskilt utbildningsstöd, har renodlats till att gälla undervisningen av handikappade elever. Kostnader för till exempel personliga assistenter ska respektive kommun svara för.
För stor kostym
Skolan har också ett flertal gamla byggnader som varit i stort behov av upprustning. Renoveringskostnaderna har därför varit höga. Dessutom blev det akut med en större renovering av avloppet.
- Vi har också levt med lite för stor kostym. Men det håller vi nu på att rätta till, säger Lise-Lotte Pettersson.
Efter jul varslades därför fem personer, motsvarande tre heltidstjänster, om uppsägning. Varslen träder i kraft den 31 juli.
- Inga lärare berörs av varslen. Det är framför allt assistenter inom handikappverksamheten, säger Lise-Lotte Pettersson.
Pensionsavgångar
Några ytterligare varsel är inte aktuella. Men i samband med pensionsavgångar kommer man att titta över de tjänster som då blir vakanta och se om de måste återbesättas.
Lise-Lotte Pettersson framhåller att det inte kommer att bli någon förändring av skolans verksamhet när det gäller program och inriktning. Alla de linjer som finns på skolan i dag kommer att finnas kvar.
Skolan har ju inriktat sig framför allt på musik, konsthantverk och handikappundervisning.
Folkhögskolan, som har Växjö stift som huvudman, har i dag 150-160 elever och personalen består av 43 heltidstjänster. Eftersom inte alla arbetar heltid är det fler personer än 43 anställda.
Under 2002 fick folkhögskolan ett bidrag på en miljon kronor från Växjö stift, varav 300 000 kronor var ett riktat bidrag till kantorsutbildningen. Dessutom fick skolan knappt 300 000 kronor från Svenska kyrkans utbildningsnämnd och cirka 200 000 kronor i gåvor och kollekter.
LEIF LUNDQVIST
leif.lundqvist@barometern.se
0491-872 55