Farligast på eftermiddagen
Det visar det underlag för den riskanalys räddningstjänsten tagit fram för Oskarshamns kommun. När det gäller trafikolyckorna kanske det är ganska naturligt att de flesta olyckorna inträffar när det är som mest människor i rörelse. Men morgonpendlingen har mindre än hälften av trafikolyckorna. De var drygt 40 på morgonen mot nästan 100 på eftermiddagen.
Det är ett gediget underlag statistiken lutar sig mot. Det handlar om alla trafikolyckor som krävt en insats från räddningstjänsten mellan åren 2005 till och med 2012. Totalt handlar det om nästan 370 trafikolyckor.
De flesta olyckorna inträffar på E?22. Enligt riskanalysen inträffar de med störst frekvens i närheten av Påskallavik och Fårbo. I snitt har två personer om året dött i bränder, trafikolyckor eller drunkningar i Oskarshamns kommun under de åtta åren statistiken omfattar.
Det innebär en risk på 0,38 per 10 000 invånare att dö i en trafikolycka. Snittet för riket är 0,3. Siffran 0,38 gäller också för brand där snittet för riket ligger på 0,11.
När det gäller drunkningar tar närheten till kusten ut sin rätt. Där ligger dödstalet på 0,76 per 10?000 invånare i Oskarshamn. Rikssnittet är 0,09.
Även de flesta bränderna i byggnad inträffar på dagen, men där är tidsintervallen mer utdragen mellan 12 till 21. Under de åtta åren inträffade nästan 160 bränder inom dessa tidpunkter. Övriga cirka hundra inträffade nattetid, där sen kväll och tidig morgon var de vanligaste tidpunkterna. Drygt 60 bränder i byggnad inträffade då. Samma mönster avtecknas för bränder som inte inträffar i byggnader. Av naturliga skäl är Oskarshamns tätort mest drabbad av bränder i byggnad, eftersom det finns flest byggnader där. Annars är det en jämn spridning över kommunen. Påskallavik sticker dock ut lite när gäller bränder som inte inträffar i byggnad. Cirka 290 sådana bränder uppstod under de åtta åren.
I analysen konstateras även att ”olyckor är vanligare dagtid och minskar successivt på kvällarna för att överlag vara som lägst mellan midnatt och sex på morgonen”.