Familjer får pussla för att klara strejken

Av tio dagar blir bara en enda normal för småbarnsföräldrarna Magnus Andersson och Lotta Roth under strejken
Oskarshamn • Publicerad 17 maj 2003

- Jag hoppas konflikten löser sig i helgen, säger Magnus Andersson och oroar sig för hur han och Lotta Roth ska sy ihop barnpassningen nästa vecka.

Än så länge har de lyckats pussla ihop dagarna. Tack vare sparade föräldradagar och snälla grannar har det fungerat.

Men klarar ni en vecka till?

- Det måste bara gå. Vi kan inte stänga affären, svarar Magnus.

Många unga familjer brottas med samma problem som Magnus Andersson och Lotta Roth under strejkveckorna. Men Magnus och Lotta har en extra pusselbit att ta hänsyn till. De jobbar i samma familjeföretag med butiker i både Vimmerby och Oskarshamn. De turas om att jobba i Vimmerby. När Magnus Andersson är i Oskarshamn jobbar Lotta Roth i Vimmerby och vice versa. Totalt arbetar fem personer i de två zoologiska affärerna.

- När någon av oss två måste stanna hemma för att ta hand om barnen får de andra gå in och jobba mera. Visst går det, åtminstone ett tag. Men jag vet inte vad som händer om någon i affären blir sjuk, berättar Magnus Andersson.

Passat grannens barn

Den här veckan har Lotta "tagit smällen", som Magnus uttrycker det och stannat hemma och passat Isak, 5, och Samuel, 8. Nästa vecka blir det hans tur att stanna hemma de dagar man inte kan lösa barnomsorgen.

Så här har den gångna veckan sett ut hemma hos paret Andersson-Roth:

Måndag: Lotta stannade hemma och tog hand om både Isak och Samuel plus grannens två barn.

Tisdag: Grannen var ledig och var hemma och tog hand om både sina egna två barn och Isak och Samuel.

Onsdag: Ombytta roller. Lotta stannade hemma och passade fyra barn.

Torsdag: Lotta stannade hemma. Isak var sjuk och fick stanna hemma. Samuel kunde gå till skolan när en skolpolitiker låste upp Kikeboskolan.

Fredag: Både Lotta och Magnus på jobbet. Magnus jobbade kortare dag eftersom dagis stängde klockan 13.45. Samuel i skolan och på fritids.

Nästa vecka blir heller inte normal, om strejken fortsätter. På måndag kan Isak inte vara på dagis. Magnus får stanna hemma. På tisdag får Isak vara på dagis till 13.30. Men Samuel har inte plats på fritids.

- Jag vet inte än hur vi ska lösa det. Jag tänkte prata med grannen om det, säger Magnus.

Förståelse för strejken

Onsdag och torsdag är läget detsamma. Troligen blir det Magnus som får stanna hemma med barnen. Det är bara fredagen som blir "normal".

- Jag har förståelse för att de kräver bättre betalt. De jobbar ju med människor, säger Magnus Andersson om dagispersonalen som strejkar.

- Men samtidigt känns det lite dumt att vi ska betala. Konflikten kostar ju oss en del, tillägger han.

Han gillar heller inte att Lotta och han får "bränna" föräldradagar som man hade tänkt använda på annat sätt. Någon extra vecka ledigt i sommar, som Lotta och Magnus tänkt sig, blir det inte.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.