Fallolycka efter operation Lex Maria anmäls

En patient, som precis hade fått sitt knä opererat, föll från toalettstolen och bröt upp operationssåret.
Oskarshamn • Publicerad 23 juli 2012

Fallet har nu Lex Maria anmälts av chefläkare Lars Good vid Oskarshamns sjukhus. Händelsen inträffade vid lunchtid samma dag som kvinnan i 65 - årsåldern blivit opererad och fått en knäprotes. Hon hade blivit hjälpt till toaletten av personal, som sedan väntade utanför dörren.

Men det gick så illa att hon ramlade av toastolen och operationssåret sprack ända ned på djupet. Därför fick operationen göras om akut. Händelsen har resulterat i en försvårad och försenad rehabilitering. Det går heller inte att bedöma nu om hon får fortsatta men. Hon har tvingats använda stödförband och fått belastningsrestriktioner under fyra veckor.

– Anmälan görs för att få en oberoende bedömning av sjukhusets rutiner för vård efter narkos och för att förhindra återupprepande, skriver Lars Good.

– Omhändertagande av nyopererade och omtöcknade patienter kanske inte är optimalt utformade.

En internutredning visar inga avsteg från gällande rutiner.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.