Fallfärdigt torp fick nytt liv

Under fem år renoverade han på samma sätt som bönderna gjorde på 1700-talet. I dag står Stig Karlssons tidstypiska bostadshus med tillhörande ladugård i Träthult färdigt.
Oskarshamn • Publicerad 12 oktober 2006
Stig Karlsson i Träthult har i fem år renoverat upp ett fallfärdigt 1700-tals bonnatorp med tillhörande ladugård. Tillsammans med hustrun Kristina, hoppas Stig att nästa generation ska bevara huset.
Stig Karlsson i Träthult har i fem år renoverat upp ett fallfärdigt 1700-tals bonnatorp med tillhörande ladugård. Tillsammans med hustrun Kristina, hoppas Stig att nästa generation ska bevara huset.Foto: 

Att komma in i huset är som att kliva in i en tidsmaskin. Den öppna brasan är det enda som värmer och kaffedoften sprider sig från vedspisen. Möblerna är enkla och av trä, vid en vägg står en gammal tramporgel och på en bänk ligger uråldriga upplagor av Oskarshamns-Tidningen.

Det går snabbt att glömma att man befinner sig i nutid - året är faktiskt 2006. För tio år sedan köpte Stig och Kristina Karlsson ett fallfärdigt bonnatorp med tillhörande ladugård bara några hundra meter från parets vanliga bostadshus i Träthult.

Axels stuga - Den kallas för Axels stuga. Han som bodde här sist hette Axel och han gick bort 1966. Huset är från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal, säger Stig Karlsson.

Stig Karlsson har ägnat fem år - eller cirka 1 500 arbetstimmar åt att renovera torpet på samma sätt som man gjorde förr.

- Vi gör det för nästa generation som ska ta över, samtidigt är det förstås roligt. Kanske blir det en ekonomisk vinning, men bevarandet av huset är viktigast.

För den oinvigde handlar det bland annat om att använda samma träslag och spik som fanns att tillgå för den ofta sparsamma bonden. Med andra ord skulle det gärna sparas in på spik och annat dyrt. Stig Karlsson ville undvika nytt material och använde därför en del handsmidda spikar från andra äldre hus.

- Det fanns tidigare ett spänt innertak som sattes på plats någon gång på 1920 till 1930-talet. Men när vi köpte huset fanns det inget kvar av taket, råttorna hade ätit upp det och så hade fukten också gjort sitt.

Men Stig Karlsson ville återställa taket som det såg ut i början och fick därför flera goda råd av länsmuséet i Kalmar. Resultatet är en ytterst enkel konstruktion med flera träplankor som ligger fastkilade intill varandra. För färgläggning av dörrar, tak och lister användes kimrök som blandades med vit färg och som skapade en speciell ljusblå nyans.

Speciell teknik Innan tapeterna kom upp har Stig Karlsson använt en speciell teknik där papp spändes över väggarna, något som gjort väggarna mjuka.

- Det var en helt ny teknik för mig, så jag fick hjälp av en målare från Kristdala som hade gjort det innan, säger Stig Karlsson.

Men det mesta har Stig Karlsson gjort för egen hand. Till sin hjälp har han plöjt igenom mängder av texter om byggnadsvård i böcker och på internet. Medan Stig Karlsson har ägnat sig åt ombyggnaden, har hustrun Kristina hållit ordning och reda i huset.

- Jag har städat en del, man måste ju ha såpa på de gamla golven. Vi brukar faktiskt äta julgröten på julaftonen här, det är roligt att ha en gammaldags känsla.

EU-pengar Stig och Kristina Karlsson har fått EU-pengar till 15 procent av kostnaderna för ombyggnaden av huset och ladugården. Eftersom det är EU-pengar inblandade måste Stig Karlsson föra noggranna anteckningar.

- Alla tekniker som använts är nedskrivna, det blir enkelt för nästa reparatör, säger han och berättar att byggnaderna behöver rustas upp vart 50:e år.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.