GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Få vågar fråga andra om självmordstankar

Varannan svensk har kommit i kontakt med någon som försökt ta sitt liv.
Nästan lika många har känt någon som begått självmord och drygt en av tio känner någon som just nu har självmordstankar.
Oskarshamn • Publicerad 28 december 2021 • Uppdaterad 29 december 2021
Det finns många ingångar till att få hjälp för den som mår dåligt och har tankar på att ta sitt liv.
Det finns många ingångar till att få hjälp för den som mår dåligt och har tankar på att ta sitt liv.Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Det visar en undersökning genomförd av organisationen Suicide Zero. De vill få fler att prata om psykisk hälsa och självmordstankar för att motverka en befarad ökning efter pandemin.

– Att så många människor känner någon som försökt ta sitt liv, eller som just nu har självmordstankar, är allvarligt. Samtidigt innebär det att potentialen att rädda liv är stor, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.

”Vår främsta uppmaning är att prata med den som mår dåligt och att våga fråga om självmordstankar. Det kan inte bli fel, tvärtom kan det rädda liv.”
Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.
Fakta

Här kan du få hjälp

Det finns en mängd hjälpresurser i samhället. Här är några av dem:

• Är behovet akut – ring 112.

• Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning kan du få på telefonnummer 1177 eller på webben 1177.se.

• Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten. Där kan de hjälpa dig med det akuta och sätta bollen i rullning för kommande hjälp. Var alltid helt ärlig med hur du mår.

Andra hjälpresurser är till exempel:

Mind – självmordslinjen, telefon 90101, webb: Självmordslinjen.

Jourhavande präst kopplas via telefonnummer 112.

Jourhavande medmänniska, telefon: 08-702 16 80.

BRIS – stöd för vuxna, telefon: 077-150 50 50.

BRIS – för barn och unga. Telefon: 116 111.

BUP – barn och ungdomspsykiatrin.

Jourhavande kompis.

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Webb: Umo.se

Boujt är en barn- och ungdomsjour som riktar sig till döva och hörselskadade barn och ungdomar i åldrarna 6-21 i Sverige. Webb: www.boujt.se

Pratamera.nu. Professionell hjälp online för psykisk ohälsa .

Blue Call ger samtalsstöd via sin app.

Tilia är en ideell organisation som arbetar för ungas psykiska hälsa. Webb: teamtilia.se.

Kyrkans SOS är en kris- och samtalsjour. Hit är du välkommen att vända dig för att prata om det som känns svårt, som tynger dig eller som du av annan anledning har behov av att dela med någon. Telefon: 0771-800 650. Webb: svenskakyrkan.se/kyrkan-sos

Undersökningen visar också att bara sju procent av svenskarna det senaste året frågat någon annan om hen har tankar på att ta sitt liv.

– Vår främsta uppmaning är att prata med den som mår dåligt och att våga fråga om självmordstankar. Det kan inte bli fel, tvärtom kan det rädda liv. Det är särskilt viktigt just nu eftersom tidigare kriser visar att en nedgång av självmord snabbt riskerar att bli en ökning när krisen har lagt sig, säger Rickard Bracken.

Fakta

Självmord 2020

Under 2020 tog 1 441 personer sina liv i Sverige. I Kalmar län var siffran 40.

Självmord var den vanligaste dödsorsaken bland unga personer, 15–24 år, och bland män 15–44 år.

Män stod för två tredjedelar av dem som avled i självmord.

Det högsta självmordstalet fanns bland män 85 år eller äldre.

Bland unga personer (15–29 år), som har lägre risk än äldre att avlida till följd av sjukdom, stod suicid för 32 procent av alla dödsfall.

Självmorden bland yngre ökar med ungefär 1 procent per år.

Källa: Socialstyrelsen/Dödsorsaksregistret.

Av undersökningen framgår också att många människor känner sig osäkra på hur de ska prata om självmord och inte riktigt vet var det finns hjälp att få. Bara 17 procent känner sig trygga i hur de ska prata med en person som mår psykiskt dåligt och har självmordstankar.

För den som känner sig osäker finns det konkreta tips och råd, både för den som vill våga fråga och den som vill våga berätta, på Suicide Zeros hemsida. Men det främsta budskapet är att hur man än ställer frågan så kan det inte bli fel.

– Men ett bra sätt kan vara att uttrycka din oro och vad du tycker dig ha sett eller vad du upplever, säger Rickard Bracken.

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Suicide Zero.

Fakta

Siffror ur undersökningen

Nära hälften (45 procent) har personligen känt någon som har begått självmord.

Varannan (50 procent) har personligen kommit i kontakt med någon som har gjort självmordsförsök.

Drygt en av tio (12 procent) känner till någon som just nu har självmordstankar.

Fyra av tio (40 procent) har kommit i kontakt med någon som har uttalat självmordsplaner.

Bara sju procent har det senaste året frågat någon annan om hen har tankar på att ta sitt liv.

17 procent känner sig trygga i hur de ska prata med en person som mår psykiskt dåligt och har självmordstankar.

44% vet vart en person som mår psykiskt dåligt kan vända sig och få hjälp.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.