Examensarbete gav stipendium

För ett väl utfört examensarbete fick Daniel Gunnarsson sparbankstiftelsen Kronans stipendium. Hälften av stipendiepengarna ska användas för att underlätta för människor från u-länder att studera i Sverige.
Oskarshamn • Publicerad 29 november 2010
Daniel Gunnarsson, uppvuxen i Oskarshamn, har fått sparbankstiftelsen Kronans stipendium för examensarbetet han skrev tillsammans med Olaf Postel från Tyskland och Anna Barkan från Kanada.
Daniel Gunnarsson, uppvuxen i Oskarshamn, har fått sparbankstiftelsen Kronans stipendium för examensarbetet han skrev tillsammans med Olaf Postel från Tyskland och Anna Barkan från Kanada.Foto: Magnus Arwidson

Daniel Gunnarsson kommer från Oskarshamn men flyttade till Karlskrona 2006 för att studera på Blekinge Tekniska Högskola, BTH. Efter avslutad magisterutbildning i strategiskt ledarskap för hållbarhet har han fått ett stipendium för sitt examensarbete som handlar om hållbar produktutveckling. Examensarbetet är gjort tillsammans med Olaf Postel från Tyskland och Anna Barkan från Kanada.

– Vi har gjort det här i samarbete med ett företag som heter Roxtec och finns här i Karlskrona, berättar Daniel Gunnarsson.

Roxtec gör bland tätningsmoduler och säkerhetsprodukter.

– Det vi tittade på var deras produktutvecklingsprocess, berättar Daniel.

Alla steg i processen från idé till färdig, såld vara undersöktes. Sedan hjälpte Daniel, Olaf och Anna företaget att utveckla processen och få in en hållbarhetsaspekt.

Att få sparbankstiftelsen Kronans stipendium tycker Daniel känns kul och inspirerande. Med utmärkelsen följde också 25 000 kronor i pris.

– 50 procent av pengarna kommer vi att skänka. Vi har bestämt oss för att skänka dem tillbaka till utbildningen vi har läst på, säger Daniel Gunnarsson.

Magisterutbildningen är en internationell utbildning med studenter från många länder. Från och med nästa år kommer personer från länder utanför EU att betala en terminsavgift för att få studera i Sverige. För att ekonomiskt underlätta för studenter från u-länder att läsa utbildningen har Daniel, Olaf och Anna tagit initiativ till en fond.

– Det kände vi var en ganska självklar del, säger Daniel som nu är klar med sina studier och jobbar som hållbarhetskonsult.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.