Åsa Cederbom: ”En skurmopp kan leda till oväntade vändningar i livet”

Lördagskrönikan Artikeln publicerades
Drygt en vecka efter beskedet plockas skylten vid Nyheternas redaktion ner.
Foto: Roger Carlsson
Drygt en vecka efter beskedet plockas skylten vid Nyheternas redaktion ner.

I förra veckan kom beskedet som blev en chock för många. Efter nästan hundra år av tidningsproduktion läggs lokaltidningarna Östra Småland och Nyheterna ner med omedelbar verkan.

Det är synd ur ett rent samhällsetiskt perspektiv eftersom en röst som har granskat makthavare och rapporterat om viktiga händelser försvinner abrupt. Nu finns det bara en lokal röst kvar.

Det är också lite otäckt att saker och ting kan gå så snabbt. Dagen efter beskedet skrev de anställda sina sista artiklar och trycktiden togs över av någon annan.

”Varje söndag kom jag med min städmopp för att skura rent bakom faxar och bland trågen med framkallningsvätska i mörkrummen.”
Åsa Cederbom

Snipp snapp snut, så var den tidningssagan slut. Känns tomt, även för oss på den andra tidningen i stan.

Många av oss har också en bakgrund på Nyheterna. För mig varade den i 30 års tid. Allt på grund av att min mamma råkade ha en väninna som arbetade i receptionen i Oskarshamn i början av 1980-talet. På sommarlovet mellan nian och gymnasiet vikarierade jag för henne när hon skulle ha semester och jag skötte tydligen småannonser och prenumerationsärenden så bra att jag fick fortsätta att, nej inte skriva utan, städa redaktionen under hela gymnasietiden.

Varje söndag kom jag med min städmopp för att skura rent bakom faxar och bland trågen med framkallningsvätska i mörkrummen. Medan jag gick där och tömde papperskorgar och diskade kaffemuggar frågade jag om jag inte kunde få skriva en biorecension. Clint Eastwoods nya film hade nämligen kommit till stan. Det fick jag och snart sprang jag på konserter och jobbade som reporter så fort jag hade en ledig dag från skolan.

Efter studenten kom första vikariatet och sedan rullade jobben på i form av familjeredaktör, insändarredaktör, kulturredaktör, lokalredaktör, nöjesredaktör och ungredaktör. Jag var till och med sportredaktör. Men bara en dag. Den dagen intervjuade jag Frank Andersson om brottning. Herre gud vilket förvirrat samtal det måste ha varit. Men en artikel blev det trots allt. Sedan slutade jag på sporten. Man ska ju sluta när man är på topp.

Idag är jag allmänreporter på den tidning som du håller i din hand och trivs väldigt bra med det. Trots nedläggningen tror jag inte att tidningarnas roll i samhället är på väg att försvinna. Jag tror att människors behov av att hålla sig uppdaterad på sitt närområde är stort. Att det finns reportrar som kan lyfta händelser och problem, ställa frågor och granska beslut och verksamheter, är avgörande för en ort och för ett land.

Så fortsätt att höra av er till oss med era tips och synpunkter. Vi behöver er.

Och ha en trevlig helg!

fakta

Veckans topp och flopp

Veckans topp måste vara den skinksmörgås som jag fick när jag vari Kristdala och träffade kvinnorna på ortens stickkafé. Den smakade precis som det bröd min farmor brukade baka.

Veckans flopp skulle kunna vara vädret eller hur? Nu menar jag inte minusgraderna, snön och rimfrosten utan det förbaskade regnet som kom och förstörde allt det vackra.

Visa mer...

Läs mer om Östra Småland/Nyheternas nedläggning:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.