En ny våg av drogen spice

Drogen spice ökar bland ungdomar i Oskarshamn.
– Populariteten går i vågor, vi hade en rusch förra våren och nu är det dags igen, säger Martin Ståhl.
Oskarshamn • Publicerad 24 maj 2014

Han är ungdomspolis och har varit med vid ett flertal händelser där unga människor har förts till intensiven efter att de överdoserat drogen.

– Spice är farligare än vad man tror, jag skulle säga att den är farligare än marijuana, säger Martin Ståhl.

– Eftersom örterna blandas upp med syntetiska ämnen, som till exempel aceton, kan följden till exempel bli hjärtstillestånd.

Enligt polisen så är drogen "vanligare än vad man tror" i Oskarshamn, även om det är svårt att säga exakt hur många ungdomar som har testat spice.

– Jag är övertygad om att drogen är rätt vanligt på lite större fester.

Han menar att risken för skador är större på grund av att drogen är ny och dessutom ändrar innehåll ofta.

– Spice i sig är inte olaglig. Så fort den blir det så ändrar tillverkarna sammansättningen av örterna och då blir drogen laglig igen, förklarar Martin Ståhl.

– När ungdomarna testar drogen så vet de inte hur de ska dosera och risken är stor att de tar för mycket.

Enligt polisen så är det de syntetiska substanserna i spice som är farligast för hälsan, något som inte alla ungdomar har kännedom om.

– När du beställer spice så får du hem en bunt med örter eller gräs som du sedan sprayar med en blandning av kemiska vätskor.

Vad kan man göra som förälder?

– Ungdomar som använder spice uppvisar samma tecken som de som röker marijuana, det vill säga att de kan vara slöa och även skolka från skolan. Man ska vara uppmärksam på vilken umgängeskrets tonåringarna har. Risken för att börja använda spice är också högre för ungdomar som röker vanliga cigaretter.

Spice är en drog som sägs ge ett väldigt starkt cannabisliknande rus. Spice kan ha varierande sammansättning bland annat cannabis, och de aktiva substanserna utgörs av olika syntetiska cannabinoider.

Spice säljs vanligen under beteckningar som "örtblandning" eller "rökelse", trots att den narkotiska verkan kommer från syntetiska droger.

Till skillnad från marijuana som i stort sett aldrig resulterar i intensivvård på sjukhus ser bilden en annan ut när det gäller syntetiska cannabinoider.

Bieffekterna är ofta av allvarligare karaktär och kan bestå av hypertension, takykardi, hjärtinfarkt, kräkning, hallucinationer, psykos, spasmer och panikattacker.

Åsa A Cederbom
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.